Find bog fra bøgetræet

Find bog. Undersøg og smag på de små nødder - og lav kranse af bogskaller.

Bog på vejen.

Kort om bog

Bog er bøgetræets små trekantede nødder. De sidder sammen to og to i en pigget skal. Nogle år sætter bøgetræerne særligt mange frugter. Det år kalder man oldenår. Bog falder ned i september og oktober og ligger på jorden under træet. Find dem, undersøg dem – og spis dem.

bog_300p.jpg
Bog i bogskallen. Foto: Janne Bavnhøj.

Hvem spiser og spreder bog
Bog bliver hentet af mus, egern, bogfinker, duer og andre dyr, som spiser dem eller gemmer dem til vinterforråd. På den måde bliver bøgetræets frugter spredt.

Sådan gør du

Find bog
Gå ud til et bøgetræ, som har smidt bog. Det sker ofte i oktober måned. Saml bog – og undersøg både de små trekantede nødder – og deres piggede skal.
  • Kan I se forskel på bog: Nogle bog er tomme – det er tit dem, som bøgetræet smider først. Nogle er fulde af stivelse. De bliver smidt lidt senere.
  • Hvordan sidder nødderne i den piggede skal?
  • Hvorfor tror I, der er pigge på skallen?
  • Smag bog
  • Prøv at skille en trekantet nød ad, ved at bide i den – og tage den tynde, brune skal af. Nu kommer den lille nød frem. Den kan spises. Smag på den. Den smager som en lille nød.
  • I må gerne spise nogle bog – men ikke for mange, da det kan give ondt i maven.
Hul i bog
I nogle af de små trekantede bog er der et lille hul. Det stammer fra en snudebillelarve. I foråret har larvens mor lagt æg i den umodne bog. Ægget blev klækket inde i bogen – og larven spiste bogen indefra. Da larven var klar til at forpuppe sig, borede den sig ud af bogen – og efterlod det lille hul. Hvis I skiller en bog med hul ad, kan I se at den er tom – og at der ligger lidt smulder derinde. Det er lavens lort.

Egern_2-01_NaturGrafik_0.jpg

Egern kan også gode lide bog. Foto: NaturGrafik.dk.

Saml bog
Saml en masse bog. I kan bruge dem til foder for fugle til vinter – eller til jeres kæledyr. I kan også lave halskæder eller putte dem i potter og dyrke små bøgetræer.

Lav mad af bog
I kan lave mad af en lille smule bog. Prøv fx at riste bognødderne i lidt olie på en pande - og strø salt på. Husk igen, at I ikke må spise for mange.

Lav en krans af bog
Saml bogkapsler – og tag dem med hjem. Sæt jer ude eller inde ved et bord med voksdug på.
  • Tag hver en klump ler og ælt den godt igennem.
  • Rul leret til en pølse.
  • Stik de piggede bogkapsler i leret, så stilken sidder fast i leret – og den bløde inderside vender ud.
  • Lav en flot krans, som kan pynte på efterårsbordet – og giv den til din mor.

Fag:Natur/Teknik
Sted:Skov, By og kultur
Årstid:Efterår

Grej

• Gode øjne
  • Bøgetræer om efteråret
  • Ler og en voksdug

Som du vil.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer ell...

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer eller pædagog, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Forfattere: Marianne Hald, NTS-Centret og Malene Bendix, Skoven i  Skolen.

Foto: NaturGrafik.dk, Janne Bavnhøj og Malene Bendix.

Støtte: Forløbet er udviklet under Kærehaveprojektet og støttet af Nordea-fonden og Landdistriktsmidler (Eu og Fødevarerministeriet). Forløbet er også en del af Naturfag i Naturen, som er støttet af Aage V. Jensens Fonde.