Æblegelé

Brug de sure æbler til gelé.

Dejligt frisk æble.

Lidt om æblegele

De sure æbler kan du bruge til æblegele. Det smager fantastisk.

Sådan gør du

Pluk eller saml de sure æbler - og tag dem med hjem.

Vask og skær æbler
Vask dine æbler - og skær det dårlige væk.
Skær dine æbler i både - med skræl og kærnehus og det hele.

Kog æbler
Læg dine æblebåde i en gryde. Hæld vand til æblerne og varm gryden op til det koger. Kog æblerne til de er møre.

Si saft
Sæt sien over en skål - og læg viskestykket op i sien. Hæld æbler og saft i viskestykket - og si saften fra æblerne.

Mål saft
Mål saften op, hæld den tilbage i en ren gryde - og bring gryden i kog. Hæld saften fra en halv citron i gryden. Når æblesaften koger drysser du sukkeret i gryden. Du skal bruge 1 kilo sukker for hver liter æblesaft du har.

Kog gelé
Lad saften simre lige så stille i mellem 1 kvarter og en halv time. På et tidspunkt vil æblesaften skrifte farve fra gul til rød - og saften vil falde tungt fra skeen. Skum din gele - og hæld Atamon i.

Gem gelé
Gem din æblegele på skoldede glas, som er skyllet i Atamon.

Spis gelé
Æblegelé smager mægtigt på et stykke franskbrød, på youghurt eller til en efterårsret.

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Årstid:Sommer, Efterår

Grej

• 1 kg sure æbler
  • 6 dl vand
Til hver liter saft:
  • 1 kilo sukker
  • 1 citron
  • Evt. 1 tsk vanilie
  • 1 tsk Atamon
Redskaber:
  • Kniv og bræt
  • Gryde og grydeske
  • Si, skål og viskestykke, som godt må blive beskidt.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Tekst og foto: Malene Bendix.