Ahornkarameller

Lav karameller i skoven eller hjemme på komfuret.

Blad af den danske ahorn.

Sirup fra et træ

I Nordamerika og Canada vokser der nogle træer, som er i familie med ahorn. Det er sukkerløn (Acer saccharum). Indianerne har fra gammel tid tappet saft fra sukkerløn og kogt den ind til sirup og sukker. Og da de første europæere kom til Nordamerika i 1500-tallet lærte de metoden at kende.
 
Fra februar til april stiger saften i sukkerløn - og så er det tid at tappe saft. Det gør man ved at bore et hul ind i træets stamme - og slå en træ-rende ind i hullet. Saften drypper fra renden ned i en spand under træet. Saften koger man ind til sirup. Der skal 40 liter ahornsaft til 1 liter ahornsirup.
 
Den sirup kan du købe i en butik - og så kan du lave ahornkarameller.
 

Sådan gør du

Hvis du vil lave karamellerne over bål, skal du have en tykbundet gryde og en lang rørepind, for der skal røres meget. Du kan også let lave karamellerne på komfuret.
  • Smelt smørret i gryden.
  • Hæld sukker, sirup og piskefløde i.
  • Kog massen i mellem et kvarter og en halv time. Du skal røre i den hele tiden, så den ikke brænder på.
  • Først er karamel-massen tynd som mælk, men når den har kogt lidt, bliver den tykkere og tykkere. Når du synes den virker god, skal du lave karamel-prøven.
  • Tag en teskefuld karamel-masse og stik den ned i et glas med koldt vand. Hvis du kan forme den til en kugle, har karamellen kogt nok. Hvis ikke, skal den koge længere tid.
Når karamel-massen er færdig, hælder du den ud på bagepapir i et fad eller på et skærebræt. Pas på, det er brændvarmt. Lad massen køle lidt, før du skærer eller klipper den i stykker til karameller, som du kan vælge at rulle til kugler eller forme på andre måder.
 
Du kan pakke karamellerne ind i mellemlægspapir - som du har malet flot med tush.
 

Foreslag til videre arbejde

Du kan læse mere om at tappe saft fra ahorn i Laura Ingels Wilders "Det lille hus i den store skov".

Hvem, hvad, hvor

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Skov
Årstid:Forår

Grej

Til karameller
  • 20 g smør
  • 225 g ahornsirup
  • 250 g sukker
  • 3 1/2 dl piskefløde
  • 1 tsk vaniliesukker
  • Evt. ekstra smag: chokoladestykker, kanel, kakao...
Redskaber:
  • Gryde med tyk bund - jo større bunden er, desto hurtigere koger karamellerne færdigt
  • Ske eller pind til at røre med
  • Teskeer til at smage med
  • Koldt vand
  • Bagepapir
  • Mellemlægspapir til at pakke karamellerne ind i.

Tid

Cirka 1/2 time.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Tekst og foto: Malene Bendix.

Kommentarer