Bog-maracas

Lav rasleinstrumenter af bog.

Bog.

Kort beskrivelse

Eleverne fremstiller rasleinstrumenter af bog-frugter i små yougurt-bægere. Instrumenterne bruges senere i musikundervisningen.

• at eleverne oplever at fremstille et instrument selv
  • at eleverne forener hånd, hjerne og hjerte
  • at styrke elevernes pulssikkerhed
  • at skærpe elevernes opmærksomhed på forskellige materialers lyd og klang
  • at eleverne lærer bøgetræets frugter at kende

Forberedelse

I klassen taler I om forskellige træer - stammernes udseende og bladenes form. Nu handler det om bøgetræet og de frugter bøgen sætter. Fortæl børnene, at I skal ud at finde “bog” - og dem skal I bruge til at lave rasleinstrumenter af. Du kan læse mere om bøg og bog i Leksikon.
Det er vigtigt børnene er forberedte på turen, så de har praktisk tøj på.

Sådan gør du

1. fase
Når I kommer ud i skoven finder I et bøgetræ, og du viser børnene, hvordan bog ser ud. Nu spredes børnene to og to for at samle bog . De må ikke gå  længere væk, end de kan høre du kalder. Børnene får to og to en lille pose til at samle i. De skal  have en lille håndfuld hver.

Når I kommer hjem på skolen hælder I “bogen” op i et yogurtbæger og limer det sammen med det andet. Det skal tørre til næste dag.

Hvis I har problemer med at finde bog - så kig efter andre frø fra træerne eller småsten.

2. fase
De sammenlimede bægere omvikles nu med avispapirstrimler, som er fugtet med tapetklistrer.
Der limes papir på, lag på lag , til overfladen er jævn. Når overfladen er jævn stiller I bægeret til tørring.

3. fase
Nu skal bægerne males. Start evt med en grundfarve og lad bægrene tørre, før I maler mønstre ovenpå. Når malingen er tør kan I lakere jeres marracas - det øger holdbarheden.

Baggrund

Det er en vældig tilfredsstillelse at fremstille noget selv - og det er en god arbejdsproces for børnene. Det, at tingene har en brugsværdi er et væsentligt aspekt.

Man kunne selvfølgelig putte andre ting indeni raslerne - fx gule ærter eller ris - men det selv at finde materialerne giver en dimension ekstra.

Fag:Musik, Sløjd, Billedkunst
Klasse:0. - 3. klasse
Sted:Skov
Årstid:Efterår

Grej

• Efterårsskov med bog
  • plasticposer
  • små yougurtbægere - to pr elev
  • lim
  • avispapir til papmache
  • tapetklister
  • maling
  • pensler
  • lak

Tid

6 lektioner fordelt på tre omgange. Først en tur i skoven på to lektioner, så to gange to lektioner i billedkunst.

Undervisningsmål

Relaterede Fælles Mål for musik bliver sat ind her, når de nye Fælles Mål e...

Relaterede Fælles Mål for musik bliver sat ind her, når de nye Fælles Mål er klar i 2014.

Forfatter: Inger Ubbesen, musiklærer i Århus, timelærer på DPU, konsulent og kursusholder indenfor det praktisk-musiske område.

Foto og redaktør: Malene Bendix.