Brændenælde-suppe med kartofler

Sådan laver du brændenældesuppe med kartofler.
Stor nælde. Foto: Malene Bendix.

Lidt om brændenælder

Du kender sikker brændenælden som en irriterende plante, der giver små vabler som svier. Det er nogle små hår som sidder på brændenældebladene der giver den ubehagelige svien. Man kalder dem brændehår. Når du røre ved hårene knækker de og udskiller en giftig væske. Væsken giver vabler der svier og kradser, når den kommer på din hud.
 
Mennesker har før i tiden haft stor glæde af brændenælden. De har for eksempet brugt den i maden blandt andet til brændenældesuppe.
 

Sådan gør du

Start med at sætte vand over i en gryde på bålet. Hvis det er et rigtig flammebål, så sæt gryden tæt på bålet. Er det et glødebål skal gryden stå i gløderne.

  • Skræl kartoflerne, del dem evt. i 4 stykker og put dem i gryden.
  • Hak løget fint og put løg og bouillon i gryden.
  • Find et godt sted med brændenælder. Pluk de nye skud og blade.
  • Skyl brændenælderne godt og pil bladene af stænglerne.
  • Hak brændenælderne fint.
  • Når kartoflerne er møre (efter ca. 1 time) hælder du brændenældeblandingen i suppen og lader det koge 10 minutter.
  • Suppen må gerne stå og simre ved bålet indtil I er klar til at spise den.

Server suppen med brød bagt i gryde og urtesmør.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.