Er der ræv i rævegraven ?

Hæng en uldtråd op i en rævegrav - og hold øje med om ræven er hjemme.

Kort beskrivelse

Hvordan kan du se om en rævegrav er beboet? Og hvordan kan du finde ud af om ræven er ude eller hjemme? Læs her.
 

Lidt om rævegrave

Ræven bor i en rævegrav. Den graver et netværk af gange og huler ind i en bakke. Sådan en rævegrav har tit flere udgange. Så kan ræven kan slippe væk, hvis den bliver truet inde i hulen. Nogle af udgangene er skjulte.

Indgang
Du kan se indgangen til rævegraven som et hul, der er 30 - 40 cm i diameter. Hvis du finder en indgang til en rævegrav, kan du undersøge om den bliver brugt.  

Hvad bruger ræven sin grav til ?
Ræven bruger sin grav til at sove i – og til at søge ly i når det regner. Om foråret, når ræven har unger, er den meget i graven. Resten af året kan den godt være væk fra sin rævegrav i længere tid. Så gemmer den sig bare i skoven, når den skal sove om dagen.

Bor der nogen ?
Du kan tit både lugte og se, om en rævegrav er beboet. Se nedenfor hvordan.

Ræven og grævlingen
Ræven kan dele grav med grævlingen. Den kan også overtage en gammel grævlingegrav. Du kan se forskel på, om det er en ræv eller en grævling der bor i graven. Udenfor rævegraven ligger der ofte knogler og kranier. Udenfor grævlingens grav ligger der løs jord i bunker og måske lidt tørt græs.

Grævling

Grævlingen graver sig også en grav. Nogen gange kan den dele grav med ræven
Foto: NaturGrafik.dk.

Sådan gør du

Find rævegrav
Find først en rævegrav. Hvis du ikke lige kender en, så spørg nogle voksne. Især naturvejledere og jægere kender til rævegrave.

Bor der en ræv i rævegraven?
Det kan du finde ud af, ved at bruge dine sanser.

  • Snus op i luften og til skovbunden. Lugter der ramt af ræv og rovdyr? Så er der nok en ræv i nærheden.
  • Kig på hullet ned til rævegraven. Ser det ud som om der løber nogen frem og tilbage her? Er der spor og frisk jord? Så er graven beboet. Hvis der ligger mange visne blade, og hvis der er meget spindelvæv foran hulen, så er den nok ikke beboet.
  • Kig efter rævespor udenfor graven – og efter rævelort på sten og i skovbunden i nærheden.
  • Kig efter knogler og fjer udenfor rævegraven.
  • Kig efter fluer udenfor rævegraven.
  • Kig efter om der ligger sand udenfor rævegraven, som ræven har rystet af sin pels, når den er kommet ud ad graven.
 

 

Stor rævehvalp

En stor rævehvalp på tur
Foto: NaturGrafik.dk.

Er ræven hjemme?
Hvis du har fundet en rævegrav, der er beboet, så kan du undersøge om ræven er hjemme. Du skal bruge et stykke uldgarn i en grå eller brun farve.

Sæt uldgarnet fast oven over hullet til rævegraven. Du kan binde den fast i en pind, som du stikker ned i jorden – eller til en rod, en sten eller noget anden. Lad uldsnoren hænge ned foran hullet til rævegraven. Den skal være så lang, at den når jorden – og hænger lidt hen ad jorden. Læg mærke til hvordan din uldsnor hænger.

Gå nu væk fra rævegraven – og vent en dag. Skynd dig tilbage til rævegraven næsten dag. Kig på din snor. Hænger den lige som den gjorde, da du forlod den? Eller er der blevet flyttet på den? Hvis enden af snoren er trukket ind i hullet, er ræven gået ind i hulen – og måske er den derinde nu! Hvis enden af snoren er trukket længere ud ad hullet, er ræven sikkert ude på jagt.

Besøg din rævegrav en gang imellem – kig på snoren og se om ræven er hjemme.

Pattedyr_Roed_raev_NaturGrafik_0.jpg
En voksen ræv. Foto: NaturGrafik.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.