Nyhedsbrev

Søg

Almanak
Gå en dag tilbage16-04-2014Gå en dag frem
Rævens unger er så store, at de begynder at lege udenfor rævegraven. Hvis du vil se dem, skal du tidligt op. Sæt dig i skjul lidt fra graven og vent.
 LEX  FOTO  SKOVBØGER  REGLER  SNIT  SKOVMAD  LINK 
Udskriv sidePrintkurv

Leksikon

Gamle træer

Her kan du se en samling af verdens ældste, tykkeste og højeste træer - og læse lidt om dem.

Klik på det du har lyst at læse om

Verdens ældste træ

Verdens ældste træ er nok en børstekoglefyr. Den var 4.767 år gammel i år 2003. Fyren hedder "Old man" på engelsk - det betyder gamle mand på dansk. Den vokser i USA - i bjergene i Califonien.

Men der er et træ hvis originale stamme er meget ældre. En gammel huon fyr vokser i Tasmanien – en ø ikke langt fra Australien. Det står i regnskovene på den sydvestlige del af øen. Det er verdens ældste levende væsen. Træet er mindst 10.500 år gammelt. Det har altså vokset på sin plads i Tasmanien lige siden vi sidst havde istid i Danmark!

verdens ældste træ
Verdens ældste træ
Her ser du den gamle samling af huon fyr-stammer fra Tasmanien, som er mindst 10.500 år gammelt.

Træet er i virkeligheden en samling af mange stammer. De er vokset ud fra det gamle træ ved at lave skud fra roden. Så det gamle træ og de nye stammer er ens. 

De stammer der står i Tasmanien nu er altså ikke 10.500 år gamle. Men det træ de kommer fra er så gammelt.

Verdens højeste træ

Her ser du nogle kæmpestore træer. Det er verdens største træer med enkelt-stamme. De hedder Sequoia giganta – kæmpe-sequoia. Nogle af disse kæmper er over 100 meter høje, 31 meter i omkreds ved roden – og så vejer de 1.200 tons!

Et af verden højeste træer er et rødtræ - eller en Redwood som det hedder på engelsk (Sequoia sempervirens) på 112,34 m. Amerikanerne har kaldt den "Stratosphere Giant" og den står i Humboldt Redwoods State Park, Californien.  Du kan læs mere om de høje træer på engelsk: http://forestry.about.com/
 
I 2007 gennemtrævlede amerikanske forskere skovene i Californien og fandt et reedwood træ på 115,55 meter. De målet det ved, at en UNG forsker klatrede op i toppen af træet og kaste et målebånd ned på jorden. Du kan følge med på rejsen op i højderne på denne video fra YouTube.
 
Rødtræerne er mellem 2300 og 2700 år gamle. Det er nåletræer og de hedder rødtræer fordi deres ved er rødt. De voksne træer er fredede.
kæmpe-sequoia
Verdens største træ
Kæmpe-sequoia kan blive 90 m høje og veje 1.200 tons.

 Til toppen

 

Verdens tykkeste træ

Her er verdens tykkeste træ. Det hedder Montezuma cypres og det vokser i Mexico. Træet er 39 meter højt og måler 45.7 meter i omkreds. Man mener det er verdens tykkeste træ.

Træet er mellem 1500 og 2000 år gammelt. Desværre lider træet under luftforurening og sænket vandstand i jorden omkring det.

Verdens tykkeste træ
Verdens tykkeste træ
Det vokser i Mexico og er 45,7 meter i omkreds.

 

Danmarks ældste træ

Her ser du Konge-egen. Det er Danmarks ældste træ - og også Danmarks ældste levende væsen. Konge-egen er omkring 1500 år gammel. Den er ikke særlig høj - kun 17 meter. Til gengæld er den tyk - 14 meter i omkreds i brysthøjde.
 
Konge-egen er hul. Den yderste skal lever og transporterer vand og næringsstoffer fra rødderne til bladene - og sukkerstoffer den anden vej. Men i midten af træet er der et hulrum. Det er så stort, at der kan stå 30 børn derinde.
 
Konge-egen vokser i Jægerspris Nordskov. Du kan tage op og se det gamle træ - og mærke tiden. Tænk 1500 år.
Danmarks ældste træ er Kongeegen
Danmarks ældste træ
Kongeegen er omkring 1500 år og dermed Danmarks ældste træ.
Til toppen

 

En gammel taks

Her ser du Skotlands ældste træ. Det er en taks, som man mener er omkring 5000 år gammel. Dette træ hedder på latin Taxus baccata. Det betyder takstræet med perlerne. Dermed henfører navnet sikkert til de ildrøde ovale frugter som takstræet har. Denne taks vokser også mange steder i Danmark, som et lille buskagtigt træ. Den er smuk og meget giftig – især for køer og heste.

Skotlands ældste træ
Skotlands ældste træ
Det ældste træ i Skotland er en taks, som man mener er omkring 5000 år gammel.

 

En ordentlig enebær

Her er den største kendte enebær. Den vokser i Stanilaus National Park i Californien. Træet er over 24 meter højt. Det er 12 meter i omkreds ved roden. Man mener at det er mere end 4000 år gammelt. Træet har været fredet siden 1987.

Største enebær
Verdens største enebær
I USA har man verdens største enebær.

 

En børste-koglefyr

Denne børstekoglefyr vokser i Humbolt National Forest i Nevada USA. Disse gamle fyrretræer hører til nogle af verdens ældste træer. Man har registreret en fyr til at være 4600 år gammel – og en anden til at være 4900 år. Træerne vokser i op til 3.5 kilometers højde i bjergene. De vokser utroligt langsomt på grund af det barske klima i disse højder.

En af verdens ældste
En gammel fyr
Denne børstekoglefyr er ca. 4600 år gammel.
 


Bottombar
SøgKontakt osSkovBiblioteketUV MaterialerSkovAvisenOm SISDanmark RundtLearn About Forests