Boller med frø af vejbred

Du kan bage boller med frø af vejbred. Du kan også bruge dem som fuglefoder.

Du kan bage boller af frøene fra planten her - Glat vejbred.

Lidt om vejbred

Vejbred er en urt, som vokser langs vejene. Den sætter flotte stande med mange frø. Når frøene bliver modne, klistrer de i fugtigt vejr. På den måde kan de sætte sig fast på dyr og mennesker, som vandrer forbi – og blive spredt. Indianerne kaldte vejbred for ”Hvid mands fodspor”. Prøv selv at sætte vejbredfrø fast på dine sko. Du kan sætte dem i flotte mønstre.

En spå-plante
Vidste du, at vejbreds blade kan fortælle dig, hvor mange børn du får? Vejbreds blade sidder i en roset. Deres nerver løber i buer fra bladets base til dets spids. Hvis du tager fat om et blad – og hiver i det, så det går af nede ved bladets base, så vil du kunne se bladnerverne stikke ud. Hvis der stikker fire nerver ud – så får du fire børn. Det er altid godt at vide.

Nå tilbage til bollerne:

Sådan gør du

Find røreskål og ske frem - og:
  • Rør gær, vand, olie og salt sammen.
  • Rør vejbredfrø, klid og mel i.
  • Ælt dejen til den blive god.
  • Lad dejen hæve ½ time et lunt sted.
  • Rul boller - og lad dem evt. efterhæve i ½ time.
Bag bollerne – enten på en varm sten eller en rist over gode gløder – eller i ovnen i 20 minutter ved 200 grader.

Tænk engang: Hvid mands fodspor – i boller.

Fag:Hjemkundskab
Sted:Åbent land
Årstid:Sommer, Efterår

Grej

Til ca. 10 boller:
  • 1 dl frø af vejbred
  • 25 g gær
  • 3 dl vand
  • 1 tsk. salt
  • 5 dl hvedemel og groft mel
  • 1 spsk klid
  • 75 g olie

Bollerne skal hæve i ½ time - og bages i 20 minutter.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Forfattere: Marianne Hald, NTS-Centret og Malene Bendix, Skoven i  Skolen og Udeskole.dk.

Støtte: Forløbet er udviklet under Kærehaveprojektet og støttet af Nordea-fonden og Landdistriktsmidler (Eu og Fødevarerministeriet). Forløbet er også en del af Naturfag i Naturen, som er støttet af Aage V. Jensens Fonde.