Vejrpind

Her kan du se, hvordan du snitter en vejrpind af rødgran.
Lav din egen vejrpind.

Kort beskrivelse

Enkelte af skovens træer kan noget de andre ikke kan. De kan fortælle om luften er tør eller fugtig. Det er det rene trylleri.
 

Lidt om aktiviteten

Du skal bruge et ca. 1,5 m. højt grantræ, der har stået i skygge f.eks. under bøgetræer. Grunden er, at de på grund af skyggen, har lange tynde grene, der strækker sig, for at få fat i noget lys.

De tynde grene bøjer meget, når der f.eks. er tøsne, så de vokser sådan, at der er mere træ på undersiden af grenen for at støtte den. Det kan ses ved, at de ikke har marven siddende midt i grenen. Der er mere træ under marven end over, så man kan godt sige, at den er skæv indeni.
 Vejrpindetræ
Gren med skæv marv.
Tegning: Eva Wulff.
 
Fordi grenen er skæv, kan den bevæge sig ved forskellige luftfugtigheder og du kan sætte den op, så den i godt vejr peger opad og i trist vejr peger nedad. Jo mere skæv grenen er indeni, jo mere vil den svinge op og ned, men den skal tørre først, så der går et par måneder inden den rigtig begynder.
 

Sådan gør du

Tegning: Eva Wulff

  • Først saver du grantræets stamme over, så du får 5 cm. stamme på hver side af grenkransen.
     
  • Så flækker du det lille stammestykke i mindre stykker, så hvert stykke har en gren siddende.

Vejrpind. Tegning: Eva Wulff

 
Til vejrpinden skal du bruge et lille stykke stamme med én sidegren.
  • Først snitter du alle de små sidegrenene af pinden.
     
  • Så skræller du barken af med din kniv. Det er meget vigtigt, at du ikke skærer ind i selve grenen.
     
  • Når al barken er væk borer du to huller i stammestykket. Og så er din vejrpind færdig.
     
Vejrpind: Tegning: Eva Wulff.
 
Nu kan du skrue din vejrpind op under et halvtag. Når du sætter den op, skal du vende den sådan, at den del der var bunden i træet vender opad. Så vil vejrpinden ved tørt og godt vejr pege opad og ved regn og fugtigt vejr vende nedad.
 

Forslag til videre arbejde

En grankogle kan også vise om vejret er tørt eller fugtigt. Koglen åbner sig når vejret er tørt - og lukker sig når vejret er fugtigt. Du kan se hvordan du kan bruge den som fugtighedsmåler i aktiviteten Mål vejret.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.