Flere typer af stilhed

Oplevelser fra en dag i den tidligere flygtningelejr i Oksbøl med Museet for Varde By og Omegn og en 8. klasse fra Næsbjerg Skole.

Det første blogindlæg fra koordinatorerne i SkoletjenesteNetværk bliver om mine oplevelser af en formiddag i den tidligere flygtningelejr i Oksbøl i Vestjylland, hvor 35.000 tyske flygtninge, efter 2.  Verdenskrig blev interneret i en stor flygtningelejr.
Jeg var med Mette Bjerrum Jensen fra Museet for Varde By og Omegn og en 8. klasse fra Næsbjerg Skole på tur rundt der, hvor lejren lå og hvor dilemmaet opstod efter den 5. maj 1945, da det pludselig blev danskernes opgave at tage sig af flygtningene - af fjenden.

Museet ønsker at give eleverne i 8. klasse:
• en oplevelse af ’det autentiske sted’
• at opleve ’historien’ uden for klasseværelset (eller museet)
• indsigt i ét aspekt af 2. Verdenskrig – nemlig de tyske flygtninge
• at give eleverne en lokal indgang til et internationalt emne
• at give eleverne forståelse for, at historie kan bruges i aktuelle problemstillinger, her flygtningeproblemer
• at eleverne stifter bekendtskab med personhistorier som udgangspunkt for verdenshistorien
• at eleverne møder og kan komme i dialog med museet/en historiker.

Jeg kunne forstå, at klassen allerede i sidste skoleår havde læst romanen ”Med ilden i ryggen” af Martin Petersen og som optakt til denne dag, havde de arbejdet på skolen med Anden Verdenskrig og bl.a. haft besøg af en museumsinspektør.
Museet har skabt en internetportal om den tidligere flygtningelejr: http://oksbol1945-49.dk/.

Da vi mødtes med klassen på denne gråvejrsdag, var de lidt stille, måske fordi det var morgen, måske fordi de var generte. På turen rundt i området vågnede eleverne mere om mere op. Der blev lyttet og spurgt, og eleverne tog foto og optog film. Da vi stod samlet på kirkegården og klassen hurtigt regnede ud at her lå børn, som ikke var blevet ret gamle, blev de stille igen, men nu var det ikke morgentræthed, der gjorde det, men eftertænksomhed – og Mette fortalte om den 11-årige tyske pige, der var flygtet og 4. maj 1945 om eftermiddagen mistede hun sin mor. De sad i et tog i Vestjylland ikke langt fra flygtningelejren, da moren med pigen og en lillesøster på skødet blev dræbt af skud fra tyske fly. Nu lå moren begravet her og man kunne se på de visne blomster at datteren, som i dag er 82 år stadig besøgte stedet.

img_4163.jpg

Efter besøget er lagt op til at eleverne laver film af deres egne billeder og optagelser med hjælp af Vestjyske Moviemakers på http://levendelæring.dk/

Det var en god oplevelse, at se hvordan dette tilbud understreger betydningen af elevers møde med mennesker og steder. Klassens møde med museumsfolkene, både på skolen og i lejren, og ikke mindst oplevelsen af stedet; flygtningelejren.

Klassens besøg udspringer af Varde Kulturelle Rygsæk, hvor der er et projekt, hvor alle kommunes børn gennem skolelivet præsenteres for en bred vifte af kulturelle tilbud og kunstarter, fra opera over film og teater til arkitektur.

Dorte Vind
Koordinator i SkoletjenesteNetværk - Nationalt Netværk af Skoletjenester for Sydvest- og Sønderjylland
Projektkoordinator for Mit Vadehav

Seneste blogindlæg fra SkoletjenesteNetværk