Sådan laver du grøn gele af vandmynte

Lidt om æblegele
De sure æbler kan du bruge til æblegele. Det smager fantastisk.
Sådan gør du
Pluk eller saml de sure æbler - og tag dem med hjem.
Vask og skær æbler
Vask dine æbler - og skær det dårlige væk.
Skær dine æbler i både - med skræl og kærnehus og det hele.
Kog æbler
Læg dine æblebåde i en gryde. Hæld vand til æblerne og varm gryden op til det koger. Kog æblerne til de er møre.
Si saft
Sæt sien over en skål - og læg viskestykket op i sien. Hæld æbler og saft i viskestykket - og si saften fra æblerne.
Mål saft
Mål saften op, hæld den tilbage i en ren gryde - og bring gryden i kog. Hæld saften fra en halv citron i gryden. Når æblesaften koger drysser du sukkeret i gryden. Du skal bruge 1 kilo sukker for hver liter æblesaft du har.
Kog gelé
Lad saften simre lige så stille i mellem 1 kvarter og en halv time. På et tidspunkt vil æblesaften skrifte farve fra gul til rød - og saften vil falde tungt fra skeen. Skum din gele - og hæld Atamon i.
Gem gelé
Gem din æblegele på skoldede glas, som er skyllet i Atamon.
Spis gelé
Æblegelé smager mægtigt på et stykke franskbrød, på youghurt eller til en efterårsret.
Hvem, hvad, hvor
Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Årstid:Sommer, Efterår
Grej
- 1 kg sure æbler
- 6 dl vand
Til hver liter saft:
- 1 kilo sukker
- 1 citron
- Evt. 1 tsk vanilie
- 1 tsk Atamon
Redskaber:
- Kniv og bræt
- Gryde og grydeske
- Si, skål og viskestykke, som godt må blive beskidt.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og foto: Malene Bendix.