Sådan laver du fyldte æbler over bål.

Lidt om æbler og sirup
Sådan gør du
- Skræl og riv æblerne på et rivejern - og læg dem op på viskestykket.
- Pak viskestykket rundt om de revne æbler - og vrid saften ud af æblerne og ned i skålen. Når du har 1 liter æblemost er du klar.
- Hæld 1 liter æblemost op i gryden og bring det i kog.
- Kog det ind, til der er 7,5 dl tilbage.
- Hæld sukker og vaniliekorn og stang i gryden.
- Opløs sukkeret og kog massen i cirka 1/2 time - til saften bliver tyk som sirup.
-
Smag på din æblesirup.
-
Hæld din æblesirup på skoldede flasker - og giv flasken en flot mærkat.
Æblesirup smager dejligt på youghurt, pandekager, grød, kager og alt muligt andet. Hvis du opbevarer din æblesirup koldt, kan den vare længe.
Hvem, hvad, hvor
Grej
- 1 liter æblemost - du kan selv lave den af friske æbler
- 750 g rørsukker
- 1 stang vanilie
Redskaber:
- Æblekurv
- Viskestykke - et rent, gammelt et, som gerne må blive misfarvet
- Rivejern
- Skål
- Litermål
- Gryde
- Grydeske
- Rene skoldede små eller store flasker
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og Foto: Malene Bendix.
Materialet er støttet med tilskud fra tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.