Hvordan bliver du medlem af UdeskoleNet?
06. møde i UdeskoleNet på Herstedhøje
Fotoreferat fra 6. maj 2009. Tema: Udeskole og læring.

Velkomst

Naturvejleder Stephan Springborg fra Skov- og Naturstyrelsen og vært fra Naturcenter Herstedhøje bød også velkommen og fortalte om Vestskoven, højene, og det 4 år gamle naturcenter. Centeret er tænkt som en tragt, som skal lede mennesker ud i skoven, hvor de selv udforsker og bruger naturen på deres egne præmisser. Herstedhøje stiller bålsteder, hytter, larvoer, brænde, snobrødsdej, save – og alle mulig andre hjælpemidler til rådighed. Meget af det praktiske arbejde udføres af skovhjælperne.
Good practice fra to Sjællandske udeskoler
Deltagerne blev delt i to hold, som hver fik 3 kvarter i hver workshop.

Workshop 1: Syvstjerneskolen i Værløse

I begyndelsen organiserede de små forløb fra dag til dag, men det var meget stressende. Nu arbejder de i større temaer, som løber over en periode på f.eks. 4 uger. Vikingeemne, stenalderemne, robinsonader o.l.
Tit laver de to workshops, hvor Connie styrer den ene og Lene den anden. I Stenaldertemaet arbejder de f.eks. med hulemalerier, vandfarver og vand.
Lene og Connie er ikke naturvejledere. De er lærere, som flytter undervisningen ud og arbejder kreativt med deres undervisning, men de tager udgangspunkt i Fælles mål og er fagligt funderede.
Selv om de er tidligere spejderpiger, har de mange børn som ved mere om naturen end de gør – og her er vidensdeling mellem børnene meget værdifuldt. De oplever at børnene bliver meget interesserede i naturen.
Udeskole foregår på den samme base – og med kendte rutiner. Hvis de skal på kunstmuseet, så ligger det på andre dage. Musical o.l. ligger i vinterhalvåret.

Planer og mål
De bruger daglige rutiner. Før udeskole taler de med børnene om hvad de skal i dag, så alle er forberedte. En gruppe henter vognene med vanddunke og materialer, som Friluftsrådet har støttet. De mødes ved flagstangen og går kl. 8.30. Turen ud til lejrpladsen tager 20 minutter. Børnene går selv til et aftalt sted – det snoede træ f.eks. – og venter på alle. De mødes ved bålpladsen og sætter rygsækkene – og løber så ud og leger. Når lærerne fløjter 2 gange, så kommer børnene. 1 gang, så er de stille.
Dagen ude starter ofte med et eventyr om bålet. Derpå går de ud i et værksted. Efter et stykke tid er der skovte over bål – og derpå går de ud i værksted igen. Frokost med madpakker – og så går de hjem og er hjemme kl. 12.30.
Respons fra børn
Drengene var glade fra starten. De lyserøde piger blev også glade for udelivet, da de lige havde vænnet sig til det. De er nu alle stærke, motoriske børn, som fylder skoven ud på en god måde. Der er ikke konflikter i skoven.
Når børn ikke har været i udeskole i vinterhalvåret, er de som forårskåde køer, som glæder sig til at komme ud.
Indhold
De har f.eks. arbejdet med at skrive robinsonade. Ude arbejdede de med storyline. Børnene var landet på en øde ø. De blev delt op i familier som skulle bygge hytter mm – og havde familiekasser med notesbøger og blyanter.
Hjemme arbejdede de med de længere skriftlige arbejder.
Udeskole på Syvstjerneskolen
Lene og Connie har holdt foredrag for hele skolen, og flere lærere i indskolingen begynder nu at arbejde med det. Flere lærere bruger vogne o.a. materialer, så de nu skal bookes. Ledelsen bakker 100 procent op.
Vi prøver et danskforløb om svensk ”Kokka soppa på en spik”, som også udleveres på mødet – både inde og med stafet ude.

Workshop 2: Udeskole på Sophienborgskolen i Hillerød

Den nuværende 2. klasse har været udeskoleklasse siden 1. klasse. Første år med vægt på natur-teknik og i år med vægt på dansk, matematik og bevægelse. Klassen arbejder ude i nærmiljøet men også i en lade. Al undervisning er planlagt ud fra Undervisningsministeriets Trinmål – og det er samtidig målet, at eleverne arbejder fysisk og praktisk med forskellige opgaver.
Målet er, at skolen indenfor en årrække har forskellige områder i nærmiljøet, hvor lærerne kan udvikle konkrete og relevante undervisningsforløb, som skolens klasser kan bruge. På den måde håber Ulrik og Charlotte at få andre med på udeskoletanken i alle fag.

Opgave
Vi arbejdede ude med matematik og geometriske figurer. Vi fik udleveret et ternet stykke papir, som var lamineret. Her skulle vi tegne en geometrisk figur med vandfast tusch. Lærerne havde medbragt en masse friske stokke, snor og save – og opgaven gik ud på at bygge de figurer vi havde tegnet i 1:50. Sjovt og lærerigt.
Ulrik og Charlotte fortalte, at eleverne på skolen havde arbejdet på samme måde med rigtig tykke stokke – og på den måde bygget klatreskulpturer på skolens grund.

Frokost
Udeskole og skolefaglig læring
Annes power point præsentation finder du her (3 MB).


Ideudvikling, kaffe og kage
- Observationshuler (Word-fil)
- På jagt efter spor (Word-fil)
- Krimi i det fri - 7. klasse (PDF-fil)

Styregruppens halve time
Styregruppen i UdeskoleNet består af:
- Lars Hansen, Den Frie Lærerskole, lars.dfl@gmail.com
- Karen Barfod, VIA University College, Læreruddannelsen i Nr. Nissum, KSBA@VIAUC.DK
- Dorte Vind, Esbjerg Kommunes (ude)Skolevæsen, Dorte.Vind@skolekom.dk
- Dieter Toftkær, lærer, toftkjaer@gmail.com
- Lisbeth Kernfeldt, Gråsten Landbrugsskole, lisbeth.kernfelt@mail.dk
- En person fra værtsorganisationen Rasmus.Oesterby@skolekom.dk;
Næste møde: Den rummelige udeskole
Næste møde bliver den 21 – 22. oktober på Kompedal. Temaet bliver ”Den rummelige udeskole” – eller specialundervisning i udeskolen.
Kompedal inviterer til overnatning. På Kompedal er der hovedbygning og anneks med plads til 40 sovende. Se mere om stedet på www.kompedal.dk.
Forårsmøde 2010: Udeskole i Udskolingen
Nicolas Hentzel fra Isterød Efterskole planlægger at afholde en konference om Udeskole i Udeskolingen på Isterød Efterskole i samarbejde med Friluftsrådet og Skoven i Skolen. Konferencen er planlagt til uge 15 2010. Nærmere dato følger. Vi foreslår at næste møde i UdeskoleNet kunne slås sammen med konferencen.
Forum for UdeskoleNet
Skolekom konferencen bliver ikke brugt, siger Trine Karstoft, som er sekretær for UdeskoleNet – og hun spørger om hun skal lukke den. På forsamlingen virker det som om der er behov for et chatroom eller forum, hvor man kan diskutere virtuelt. MB vil gerne undersøge om der kan laves et på www.udeskole.dk, men det skal nurses for at der er trafik og det kræver tid. Vi bliver enige om indtil videre at beholde det vi har – og så håbe på at folk bruger det.
Medlemskab for institutioner
Som det er nu er man personligt medlem af UdeskoleNet. Hvis man skifter arbejder beholder man sit medlemskab. En del af deltagerne på mødet ønsker at det også skal være muligt at tilmelde en institution. Lærerne mener at de bruger mange penge på individuelle medlemskaber af forskellige organisationer. Der foreslås, at en skole kan tilmelde sig – og at flere lærere fra skolen kan deltage. Lærerne betaler alligevel selv for mødet, for maden, for transporten osv. Men medlemskabet af UdeskoleNet kunne så være fælles.
Nu koster det 300 kr. om året at være medlem at UdeskoleNet med ret til deltagelse i 2 møder om året. Hvis man ikke er medlem, kan man deltage i et møde for 200 kr. En skole kunne tilmelde sig UdeskoleNet for f.eks. 500 kr.
Tak

Kolofon
Referat og foto: Malene Bendix.