April

Her kan du læse om april og finde ideer til ude-undervisning og aktiviteter i naturen i april.

Ah det er forår.

Her kan du læse lidt om, hvad der sker i skoven i april måned - og finde ideer til planlægning af ude-undervisning om foråret. Klik på den hovedgruppe, som interesserer dig. 

(Vær opmærksom på, at vi kun har plads til et lille udvalg af ideer - og at en del af dem kan bruges i flere måneder. Du kan søge og finde mange flere i Aktiviteter og Undervisningsforløb + via den overordnede søgning).
 

Lidt om april

April betyder at åbne på latin - aperire - her åbner året sig. I den gamle danske kalender blev april kaldt for fåremåned eller græsmåned - fordi man satte fårene på græs i april.
 
Vejr - normalt
Normal temperatur: 5,7 grader
Nedbør: 41 mm
Soltimer: 162 
 
Lys
Den 1. april står solen op klokken 6.42 og går ned klokken 19.46.
Den 30. april står solen op klokken 5.31 - og går ned klokken 20.44.
Hvor meget er dagen blevet længere i april måned?
 

Skoven i april

Nu får solen og varmen for alvor magt - og skoven grønnes nedefra. Skovbundens urter sætter blade og blomstrer og skynder sig at udnytte lyset før løvtræerne springer ud. Anemoner dækker skovbunden under bøgetræerne - og også vorterod, lærkespore, kodriver, guldstjerne og den lille fine skovsyreblomst er at finde i løvskovene. Pil, birk, tjørn - og mange andre træer og buske springer ud i april.
 
Lidt mere om skoven i april Link til ideer og aktiviteter
Tag ud i skoven og find de første forårsblomster. Forårsplanter i skoven
I bøgeskoven blomstrer de hvide anemoner. Helt oplagt for anemonematematik. Anemoner
Men hvorfor er det nu at de blomstrer allesammen? Bliv klogere på blomstring og bestøvning. Blomstring og bestøvning
Forårets blomster er lette at finde og lære at kende. Her er fotos af og historier om nogle af de mest almindelige.
April er fuld af fuglesang - og fugle som solsort, gråspurv og husskade ligger allerede på reden. Hannerne synger for at tiltrække en mage, opretholde deres territorium - og jage andre hanner bort. Det kan I f.eks. arbejde med i musik.
Hvorfor synger fuglene
Tag på fugletur med fuglekikkert og lær de fire mest almindelige fugle og fuglestemmer at kende.
Lyt til fuglesang i forårsskoven
Fra vandhuller og søer kan I høre de brune frøer - butsnudet frø og spidssnudet frø - kvække. Det er hannerne der kvækker for at tiltrække hunnerne. Når vandet har den rette temperatur begynder hunnerne at lægge deres æg. Nu gælder det for hannerne om at kravle på på hunnen og gyde sin sæd ud over æggene, så de bliver befrugtede. Der kan godt opstå slagsmål.
 
I kan finde frøæg i store klumper - og tudseæg i lange snore i søen - og selv om alle frøer og tudser er fredet i Danmark, må I gerne tage nogle med tilbage til klassens akvarium, så I kan se haletudserne udvikle sig.  
Hold haletudser
Træernes blade springer ud, så det er en lyst. Men hvorfor egentlig? Hvad er det nu med den der fotosyntese? Fotosyntese
Blade blade blade. I kan lære dem at kende efterhånden som de springer ud. Her er forskellige ideer til undervisningsforløb, lege og aktiviteter med forårsblade.
Snit en vandrestav - og tag på vandring i foråret. Snit en vandrestav
Foråret er livets begyndelse. Hvordan forandrer naturen sig med årstiden - og hvordan bruger vi dagen og årstiderne som symboler på de forskellige faser af vores liv? Dagens og årets rytme
   
 
 

Skovbrug i april

I april er frosten af jorden - og det er tid at plante træer. En af skovens vigtigste funktioner er at producere træ. Man fælder træer - og man planter nye træer, der så vokser mellem 70 og 120 år, før de bliver fældet igen - og sådan kører det rundt og rundt.
 
Når skovarbejderen skal plante, tager han i skoven med sække af små træer han har hentet på planteskolen - og med sin lange, smalle plantespade, som han jokker i jorden og vipper frem og tilbage til der dannes en revne som man kalder en skrippe. Ned i skrippen sætter skovarbejderen et lille træ - og så træder han jorden godt ned omkring træet igen. Træerne bliver plantet på lange rækker - ofte ét træ for hver 1 - 2 meter, og med 2 - 3 meter mellem rækkerne. Træerne bliver sat på rækker, fordi det derved er lettere at fordele dem jævnt over arealet - og lettere at fjerne ukrudt imellem dem. 
 
Efter vinteren kan skovens veje være fulde af huller - og de fyldes med jord eller grus.
 
På de områder hvor man har juletræer og klippegrønt skal der fjernes ukrudt og evt gødskes fra trøerme er 2 - 3 år. 
 
Lidt mere om skovbrug i april Link til ideer og aktiviteter
Det er tid at plante træer. Se hvordan i aktiviteten Plant et træ.
Med bogsystemet Børn og Træer kan I lære natur-teknik med de træer I har plantet. Bogsystemet kan bruges gennem de 6 år natur-teknikforløbet varer. 
I matematik kan I bruge koordinatsystemet til at kortlægge et område, der skal plantes til med nye træer. Samtidig kan I registrere landskabets former og elementer. Landskabet
I april og maj bliver nye små juletræer plantet. Hvordan dyrker man egentlig juletræer? Hjælp skovarbejderen med at plante - og følg arbejdet med juletræerne frem til november, når de bliver fældet og solgt på torvet. Juletræet med sin pynt
 
 

Jagt i april

April er en del af yngletiden. Her får mange af de jagtbare arter unger - og her er de fredede.
 
I april er bukkejægeren ude for at se efter råbukke. Det skal gøres inden der kommer blade på træerne og alle planterne i skovbunden kommer op. Jægeren vælger den buk ud han skal skyde i maj - og vælger de bukke fra, der skal gemmes til næste år.
 
Jægeren arbejder med vildtpleje om foråret. Han planter vildthegn og læbælter, hvor dyr og fugle kan søge skjul og føde. Hvis klassen kan hjælpe en jæger med at plante et stykke jord til, kan den måske senere på året komme med på jagt (se også nedenfor).
 
Lidt mere om jagt i april
Link til ideer og aktiviteter
I april har ræven unger. I skal være heldige og komme tidligt om morgenen, hvis I vil se dem. Men I kan også nøjes med at undersøge om der er ræv i rævegraven.
 
Læs mere om ræven og dens unger:
 
I april er det dejligt at sidde ved et vandhul - eller på en bådebro ved kysten - og fiske. I kan selv snitte fiskestænger.
Hvis I fanger fisk, kan de tilberedes over bål.
Der er ikke nogen jagt, når dyrene har unger - men hvis du går på jagt med et kamera er der masser at se - og skyde. Husk bare, at du ikke må røre dyreungerne. De er ikke blevet forladt - og deres mor er lige i nærheden.
 
Du kan evt. bygge et skjul, hvorfra du uset kan iagttage dyrelivet med dit kamera klar.
 
I de vildthegn jægeren planter er der ofte forskellige træer og buske der giver læ og næringsrige frø og frugter. Klassen kan evt. hjælpe en jæger med at plante vildthegn.
 

 

 

 

Hvem, hvad, hvor

Sted:Skov, Åbent land, Kyst og hav, Sø og å
Årstid:Forår

Kolofon

Forfatter: Malene Bendix-
 
Foto: Martin Einfeldt.
 
Tak til:
Søren Fodgaard, redaktør for Månedsmagasinet Skoven ved Dansk Skovforening, for skovbrugsfaglig bistand.
 
Søren Risborg, jæger og naturvejleder ved Naturskolen i Rold Skov, for jagtfaglig bistand.