Baalgruppe.html
Bålgruppe:


 
Jeres opgave er at lave et stort madbål, dele det i to + snitte snobrødspinde. 
 
I skal bruge: Tændstikker, aviser, optændingsbrænde, små og store brændestykker, dolke, save, økser.
Bålgruppe:


 
Jeres opgave er at lave et stort madbål, dele det i to + snitte snobrødspinde. 
 
I skal bruge: Tændstikker, aviser, optændingsbrænde, små og store brændestykker, dolke, save, økser.

Brænde
For at kunne lave et bål, skal I have brænde. Hvis der ikke er noget ved bålpladsen som I kan bruge, må I gå på jagt efter døde grene og kviste i skovbunden. Dem er der tit mange af. Husk at det er forbudt – og dumt og besværligt – at bruge grene fra levende træer. De er fugtige og svære at få ild i.

Find alt det brænde I skal bruge inden I tænder bålet, og slæb det med hen til bålpladsen. Sav og kløv de grene I har fundet til brænde. De tynde grene kan I bare knække med hænderne. Hvis I ikke har save og økser med, kan I også knække de lange grene ved at lægge dem op af en sten, og trampe på dem. Sorter jeres brænde i bunker med optændingsbrænde, tynde grene, tykke grene, evt. kævler.

At tænde bål
Der findes mange forskellige slags bål. Her viser vi det der hedder pagode-bålet – for det er let at få til at brænde – og så er det godt at lave mad over.


Et pagodebål er godt at lave mad på. Tegning: Eva Wullf.

I gør sådan her:

  •  Find to stykker brænde der er 10 – 15 centimeter i diameter og 30 – 50 centimeter lange. Læg dem parallelt med lidt luft imellem som vist på tegningen. Læg dem så de peger i vindens retning. Find to stykker mere, og læg dem på tværs ovenpå de andre. Og så måske to mere på tværs og ovenpå. Det skal ligne et lille fint hus – en pagode (se tegning).
  •  Krøl nogle avissider sammen til små kugler, og læg dem ind i pagoden.
  •  Knæk en masse tynde kviste i stykker, og sæt dem lodret ned omkring aviskuglerne. Kom nogle tynde grene udenpå.
  •  Nu har du et bål der kan tændes med en enkelt tændstik – hvis brændet er tørt og I er heldige.
  •  Tænd bålet med en tændstik fra vindsiden så flammerne bliver suget ind gennem bålet.
  •  Knæk flere tynde grene og kviste i stykker, og læg dem på kryds og tværs over bålet. Giv bålet masser af dem så det får rigtig godt fat. Giv tykkere og tykkere pinde – og til sidst brænde – på kryds og på tværs så der kan komme luft til ilden.
  •  Hvis I skal lave mad over bålet kan I godt lægge meget brænde på i starten så der bliver dannet rigtig mange gløder til kogeblus.
  •  Hold ilden ved lige med brænde.

Del jeres bål i to
Det tager cirka en time før de første gløder er parate. Når de første gløder er klar skal jeres bål ændres lidt. I skal nu have 2 ’ildsteder’. Rod ¾ af gløderne ud til den ene ende af bålpladsen. Dem skal I bruge til snobrød. 
 
Læg nyt brænde på den sidste del af gløderne, så bålet ikke går ud. Nu kan I lave suppe over bålet i den ene side og snobrød over gløderne i den anden side. Hvis I mangler gløder til snobrødet, kan I supplerer med nye fra suppebålet.
 
Snobrødspinde
Imens at I venter på at bålet skal brænde ned skal I finde snobrødspinde i skoven til resten af klassen og spidse dem til med jeres dolke. I må ikke skærer grene af træerne i skoven, men I må gerne tage dem som ligger på jorden. Der skal altid være mindst en – gerne to – tilbage ved bålet, som har ansvaret for at vedligeholde og passe det.

Husk at slukke
Hvis der stadig er ild i jeres bål når I skal gå, skal I sørge for at slukke det. Den bedste måde er at hælde vand på det, og røre i det med en pind. Når det ikke ryger mere, er der ikke flere gløder.