Et stjerneløb, hvor eleverne arbejder - og leger - med mål, vægt, rumfang og problemregning i naturen.

Kort om forløbet
Forløbet er tænkt til 3.-5. klasse, men yngre klassetrin kan også gennemføre det, hvis du tilpasser rutens længde.
Det er muligt at være fra 10 elever og op til omkring 25 elever. De fleste poster kræver, at der mindst er 10 elever for at kunne udføre dem. Det kan anbefales, at to lærere deltager, da det kan være svært at holde styr på 25 elever på cykel.
Formål
Sådan gør du
Post 1 – Harehop
Haren har en karakteristisk hoppende gang- og løbeart. Den kan bevæge sig meget hurtigt. På korte afstande kan den nå en hastighed på op til 80 km i timen. I løb kan den ændre retning 90 grader i et hop uden at nedsætte hastigheden. Haren er også god til bevæge sig på lange distancer, hvor den kan holde en fart på 50 km i timen på over en kilometer.

Aktiviteten foregår for foden af bakken. Eleverne placeres omkring 30 meter fra bænken, som er på toppen af bakken. Første deltager hopper fra et startpunkt med samlede ben, så langt vedkommende kan. Derefter hopper næste deltager fra foregående deltagers landingssted, og sådan skifter man til man er nået målet. Man kan lade to eller flere hold konkurrere mod hinanden. Det gælder om at nå målet med færrest hop.
Det er bedst med 4-6 i hver gruppe. Aktiviteten arbejder med elevernes styrke, balance og samarbejde.
Post 2 - Pas på musvågen!
En af musens fjender er musvågen. Musvågen fanger ofte sit bytte ved at sidde på en pind, et træ eller en stor sten og vente på sit bytte. Musvågens spiser hovedsagelig mus.

Post 3 – Den vilde tyr

Tyren har horn i panden, hænder bruges til at vise de farlige horn. Tyren er vild, skraber i jorden og brøler højt. Den farer rundt for at se om den kan røre ved en af deltagerne i cirklen. Først nøjes tyren med at løbe truende rundt. Deltagerne må slippe rebet for at undgå at blive fanget. De skal hurtigt have fat i rebet igen. Rebet må ikke røre jorden. Når tyren rammer en af deltagerne bliver denne den nye tyr.
Den nye tyr gentager ritualet med at skrabe og brøle. Hvis rebet rører jorden, er tyren fri, og der er nu dømt fangeleg på hele arealet.
VIGTIGT: af sikkerhedshensyn skal rebet holdes i hoftehøjde.
Langt reb som danner en cirkel.
Post 4 – Hvem er højest i rangordenen?

Læg de to pinde ud på jorden med ca. 5 m. mellemrum. Sæt jer med ryggene mod hinanden imellem pindene. Prøv nu at skubbe hinanden – uden at løfte numsen fra jorden. Den, der først får skubbet den anden over pinden, har vundet og har derfor den højeste plads i rangordenen.
To pinde. Kan evt. findes på stedet.
Post 5 – Naturlotteri

Post 6 – Ræven efter musen
Ræven er et almindeligt rovdyr i Danmark. Alle de dyr som ræven æder kaldes byttedyr. Ræven æder mange forskellige dyr bl.a. mus, regnorme og harekillinger. Rævens lyttesans og lugtesans er særdeles veludviklet og på den måde kan den opspore og fange sit bytte.

Der vælges en deltager til at være ræv. Ræven får bind for øjnene og får en ”hule”, som er et ståsted, gerne omgivet af kviste og visne blade. Det er nu de øvrige deltagers opgave at være mus og snige sig hen mod ræven, uden at blive hørt. Når ræven hører en lyd, peger den mod det sted, hvor lyden kommer fra, Er man blevet udpeget, er man død, og står stille indtil legen er færdig. Legen afsluttes enten ved at alle musene er ”blevet ædt” eller ved, at en af musene når hen og kan røre ræven.
Post 7 – Mimestafet
I denne aktivitet kan alle dyr bruges. Dette er f.eks. mus, kvæg, dådyr, musvågen, fiskehejre, strandskade, ræv, hare og frø, husskade, vibe og snog.
To hold stiller sig på to rækker foran bakken. Forreste mand i hver række løber for fuld kraft op til hver sin meddeler, som står på toppen af bakken. Meddeleren hvisker et udsagn om et dyr som skal mimes. Et eksempel på et udsagn kunne være ”Haren er god til at hoppe”. Det skal eleven mime, når vedkommende kommer tilbage til sit hold. Det er ikke tilladt at bruge ord. Når udsagnet er gættet løber næste mand i rækken straks op til meddeleren og får et nyt udsagn. Når alle i rækken har løbet og mimet stopper man. Hvilket hold bliver først færdigt?
De to meddelere kunne med fordel være turens to lærere. Disse har mimekortene.
Mimekort. Du kan som lærer også selv finde på udsagn, som eleverne kan mime. På den måde arbejder eleverne med det, som du synes er væsentligt.
Haren kan hoppe hurtigt
|
Haren kan løbe 80 km i timen
|
Musen er et af rævens byttedyr
|
Musvågen æder mus
|
Lever der dådyr her?
|
Tyren stanger med sine horn
|
Musvågen svæver over skoven
|
Hjorten har gevir
|
Musen er en gnaver
|
Ræven er et rovdyr
|
Ræven har en god lyttesans
|
Mus laver gange i jorden
|
Baggrund
Materiale der kan lejes hos Friluftshuset ved Naturcenter Vestamager.
- Cykler kan lejes for 10 kr. pr. elev pr. dag
- Reb på omkring 10 – 15 meter, 2 duge og tørklæder til posten ”Ræven efter musen”
- Kort over Vestamager med afmærkede poster
- Posterne med aktiviteterne
- Mimekort til posten ”Mimestafet”
Hvem, hvad, hvor
Grej
- Poster - angivet i beskrivelse af forløbet
- Et kort over det område du vil bruge
Tid
Forberedelsestid i klassen + En dag til cykelløbet.
Undervisningsmål
Under kategorien Kroppen og dens muligheder:
-
indgå i og skabe forskellige idrætslige lege sammen med andre
Under kategorien Idrættens værdier: - udvise samarbejdsevne og social opmærksomhed i forhold til idrætslige aktiviteter
- acceptere forskelligheder i egne og andres færdigheder
-
kende til elementære forhold om kroppens funktioner
Under kategorien Idrættens kultur: - arbejde med idræt i tværfaglige sammenhænge
- kende lokalområdets muligheder for idrætsudfoldelse
Kolofon
Forfatter: Sofie Bjørnholdt Kjærsig, sofiekjaersig@hotmail.com
Foto og redaktør: Malene Bendix.