December

Her kan du læse om december og finde ideer til ude-undervisning og aktiviteter i naturen i december.

Glædelig jul. Foto: Nanna Johansen.

Her kan du læse lidt om, hvad der sker i skoven i december måned - og finde ideer til planlægning af ude-undervisning om vinteren og i julen. Klik på den hovedgruppe, som interesserer dig. 

(Vær opmærksom på, at vi kun har plads til et lille udvalg af ideer - og at en del af dem kan bruges i flere måneder. Du kan søge og finde mange flere i Aktiviteter og Undervisningsforløb + via den overordnede søgning).
 

Lidt om december

December kommer af decem, der betyder ti på latin. December var den tiende måned i den gamle romerske kalender, der startede i marts. I den gamle danske kalender hed den kristmåned.
 
Vejr - normalt
Normal temperatur: 1,6 grader
Nedbør: 66 mm
Soltimer: 43 
 
Lys
Den 1. december står solen op klokken 8.17 og går ned klokken 15.40.
Den 31. december står solen op klokken 8.42 - og går ned klokken 15.44.
Hvor meget er dagen blevet kortere siden sommersolhverv i juni?
 

Skoven i december

December er den første vintermåned - og uh hvor er det mørkt og koldt - ofte med nattefrost. Heldigvis er julen lige om hjørnet og vi tænder lys inde og bål ude. Det er nok det, der gør, at vi overlever uden lys igen og igen.
 
I skoven er der tyst. Mange pattedyr, padder og krybdyr er gået i dvale. Insekter og smådyr overlever på små lune steder - eller som æg. En del fugle er trukket mod syd - og fra nord har vi fået vintergæster. Træerne står ganske stille. Deres vækst er holdt op og de forbereder sig på vinter og frostvejr.
 
Lidt mere om skoven i december Link til ideer og aktiviteter
Måske har nogle af efterårets storme revet kogler af nåletræerne. Tag i skoven og undersøg kogler og koglefrø i matematik.
Grankogler
Nåletræernes kogler er vigtig føde for mange dyr. Gå på jagt efter spættens, musens og egernets værksteder og find ud af hvem der har spist hvad. Kogler og nødder
Julen nærmer sig - og det er tid at hente et juletræ ind i varmen. Tag i skoven o gbliv klogere på grantræer. I kan også undersøge alder, størrelse, vækstforhold og priser på juletræer - i matematik.
 
Find ting og sager i skoven og lav julepynt. Her er et par ideer. Lim et lille juletræ af en fyrrekogle, snit nogle nisser, lav en uro af ellekogler eller flet kranse og hjerter af lysesiv. Søg på "julepynt" på hjemmesiden og find mange flere ideer.
Uha, det er koldt at være fugl - og det er en god og venlig ide at fodre fugle i haver og skolegårde og lære dem at kende på foderbrættet. I kan se hvordan de puster sig op for at holde varmen. I kan flette kurve til fuglefoder af pil i håndarbejde.
I julen hænger vi mistelten op i vores stuer og håber på kys og kærlighed. Mistelten er en meget lille, stedsegrøn busk, der vokser som halvsnylter på æbletræer, tjørn, lind, poppel, asp, birk m.fl. I Ældre lindetid (6200 til 3900 f. Kr.) var mistelten vidt udbredt i de danske skove. Nu har den meget sjælden hos os. Den pil som dræbte den smukke Balder i den nordiske mytologi, havde Loke skåret af mistelten.
 
Find snittekniven frem og skær julegaver til hele familien. Snit nisser til din bedstefar. Snit et hjerte til din mor. Lav et juletræ af en fyrrekogle til din søster. Snit bue og pile til din lillebror. Snit en brummer til din bedstemor. Byg et fuglehus til din far.
 
Der er masser af andre snitte- og træideer i Aktiviteter.
Den lille fuglekonge med den gule krone overvintrer i nåleskoven. Den vejer kun 5 gram og lever af bladlus og andre insekter på gamle grantræer. Fuglekongen skal finde 10 - 50 smådyr pr. minut for at få energi nok til at leve.
 

I skoven kan du træffe skovskaden, der lever af det forråd af agern, bog og hasselnødder den har gemt i efteråret. Skovskaden samler frøene i sin strubepose, og flyver af sted med dem  Den lægger frøene på små gemmesteder under mos, græs eller i huller. Skovskaden kan huske flere hundrede gemmesteder, og finde frøene igen – også selv om der ligger sne. Skovskaden kan også finde på at besøge fuglebrættet.

 
 
Nattehimlen er mørk i december - og er der hverken måne eller skyer, er det oplagt at studere stjerner og planeter. Med et stjernekort kan I lære nye stjernebilleder at kende. Med en almindelig fuglekikkert kan I se forskel på stjerner og planeter. Stjernerne er sole der lyser på samme måde uanset om de bliver forstørret eller ej. Planeterne lyser ikke selv - og dem kan I se som runde kloder i kikkerten.  
Sne? Hvis der er sne, så er der mulighed for både at lege og bygge - og for at undersøge sne, is og vand med enkle forsøg og skabende aktiviteter ude og inde.
I søerne svømmer fiskene ned på dybt vand, hvor de overlever ved at sænke deres stofskifte, så de ikke behøver så meget føde. En del frøer ligger i dvale på søens bund. De bruger hudåndedræt - og har et meget lille behov for ilt i den kolde periode. Faktisk kan de tåle at blive frosset inde i isen.
 
Det gamle juletræ kan bruges til alt muligt. Snit knager, piskeris og sjove figurer af grenkransene.
I juleferien kan det være dejligt med ny inspiration. Kig evt. et kig her og find masser af viden om hvorfor og hvordan børn kan undervises i naturen. Her er et par link - men der er masser at hente ved selv at kigge sig omkring.
 
F.eks. holdt hjerneforsker Kjeld Fredens i vinteren 2006 et foredrag om hvorfor udeskole og undervisning i det fri er vigtigt for fremtidens videnssamfund. Læs et referat af foredraget og hans artikel "Når tingene taler til os".
 
Læs også norske friluftsmand Bjørn Tordssons beskrivelse af "Hvad er det naturmøtet gjør ved oss" eller om "Kunnskapen utenfor bøkerne". 
 
 
 
 
 
 
 

Skovbrug i december

Fra midt i november til midt i december mærker man for alvor julen i skoven. Juletræerne bliver fældet og pakket i net og solgt i Danmark. Der bliver også klippet og solgt pyntegrønt i store bundter.
 
I skoven fælder man både grantræer (med skovningsmaskiner) og løvtræer (med motorsav).
 
I december planter man nogle steder stadig løvtræer i skoven.
 
Lidt mere om skovbrug i december Link til ideer og aktiviteter
I kan være med til at plante træer, hvis I følger natur-teknik bøgerne Børn og Træer.
 
Undersøg alder, størrelse, vækstforhold og priser på juletræer - i matematik. Juletræer
I skoven tynder man træerne ud, så de der bliver tilbage kan få en god form. I kan være med til at fælde træer med "Den første hugst".
 
I unge bevoksninger tynder man ud. Men først skal der lægges stikspor ind – dvs. små veje til skovningsmaskinerne. Læg et system af stikspor ind i bevoksningen, og beregn hvor meget træ hugsten til stikspor vil give.
 
Den første hugst
 
 

Jagt i december

I december er jagten i fuld gang - og skoleklasser kan komme med på jagt. Se nedenfor.
 
Lidt mere om jagt i december
Link til ideer og aktiviteter
Klassen har mulighed for at komme med på jagt i jagtsæsonen (mest efterår og vinter) - og for at arbejde med jagt i alle fag. Skoven i Skolen har i samarbejde med Danmarks Jægerforbund og Tolvmandssektionen udviklet et undervisningsmateriale om jagt for mellemtrinnet, der består af:
 
a. "På jagt med Skoven i Skolen" - et kerneforløb, hvor klassen kommer med på jagt. Til kerneforløbet er knyttet en lang række kopiark til forberedelse og bearbejdelse af jagten. Øverst i kerneforløbet finder du link til hele jagt-materialet - og overblik.
 
b. Et fagligt forløb for hvert af mellemtrinnets fag, der har jagt som tema - og som kan kobles på kerneforløbet. Se kolonne til højre.
 
c. En række leksikonartikler om jagt og jagtbare arter.
 
d. En række jagtaktiviteter.
På jagt med SiS

Leksikon (søg)

Bliv klogere på de jagtbare arter:
 
I Leksikon kan du også finde en masse dyr og fugle som ikke er jagtbare.

 

Hvem, hvad, hvor

Sted:Skov, Åbent land, Kyst og hav, Sø og å
Årstid:Vinter

Kolofon

Forfatter: Malene Bendix.
 
Foto: Nanna Johansen.
 
Tak til:
Søren Fodgaard, redaktør for Månedsmagasinet Skoven ved Dansk Skovforening, for skovbrugsfaglig bistand.
 
Søren Risborg, jæger og naturvejleder ved Naturskolen i Rold Skov, for jagtfaglig bistand.