Tag dine elever med på jagt. Her er det centrale forløb i en række af faglige jagtforløb. Find forløb, aktiviteter og kopiark her.

Hvorfor tygger dyr drøv ?
Hjorte er drøvtyggere ligesom køerne. At tygge drøv er en rigtig smart måde at fordøje på. Dyr der tygger drøv, kan leve af græs og andre planter. De behøver ikke protein fra dyr, som vi og alle andre rovdyr er dybt afhængige af, for at kunne fungere. Men hvorfor ikke? Og hvorfor kan mennesker ikke leve af græs? Forklaringen skal søges i drøvtyggernes mave.
Hvad sker der i en drøvtyggers mave
- Formaven der består af vommen og netmaven
- Mellemmaven, der består af bladmaven
- Bagmaven, der består af kallun (eller løben)
Her kan du læse om de tre afsnit:
-
Formaven: Vommen og netmaven
Når en drøvtygger tager sig en mundfuld græs, tygger den og sluger den, så ryger græsset først ned i vommen. Her lever en masse bakterier og mikro-organismer, som kan nedbryde cellulose og andre hårde plantedele. Især cellulose kan vores maver ikke få ødelagt - men her får drøvtyggerne altså hjælp af mikro-organismerne. Samtidig lever drøvtyggeren også af mikro-organismerne, så de får det dyriske protein de skal bruge for at leve. Det er meget smart.Når græsset har været i vommen en tid, så gylper drøvtyggeren det op igen, tygger det godt igennem og blander det med en masse spyt, så det er endnu lettere for bakterier og mikro-organismer at komme til. Så synker det den halvfordøjede græs ned i vommen igen. Fra vommen ledes føden over i netmaven
-
Bladmaven
Fra netmaven løber føden ned i bladmaven - hvor der optages vand.
-
Løben og tarmen
Fra bladmaven løber føden ned i løben. Her bliver føden blandet med fordøjelsesvæsker og nedbrudt helt. Fra løben løber føden over i tarmene - og i tyktarmen optager rådyret de næringsstoffer der var i græsset OG i de bakterier som løb videre fra vommen, dvs. både kulhydrater, proteiner og fedt.
Andre drøvtyggere
Ud over hjortene består drøvtyggerne af de planteædende, parrettåede hovdyr som fx køer, dværghjorte, kameler, giraffer, gaffelbukke og skedehornede.
Haren tygger ikke drøv
Kolofon
Forfatter: Malene Bendix.
Foto: NaturGrafik.dk.
Materialet er støttet med tilskud fra Tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.