Sådan laver du brændenældesuppe over bål.
Lidt om pandeboller
Pandeboller er gode som tilbehør til brændenældesuppe - eller til at spise med urtesmør, ost eller syltetøj. De bliver ekstra gode hvis du som her laver dem over bål.
Sådan gør du
- Hak urterne fint.
- Bland urterne med mel, bagepulver, salt og sukker.
- Rør mælk og æg i.
- Smelt margarine og rør den i dejen.
Dejen skal ikke æltes. Den færdige dej skal have så meget mel, at den kan holde formen, og så lidt mel, så den stadig hænger i. Hvis konsistensen ikke er rigtig, må du tilsætte mel eller mælk.
Stegepanden smøres med olie og sættes på et glødebål. Når den er varm formes dejen med en ske og sættes på panden.
Bollerne steges 4-5 minutter ved lav varme. Jo mere varme jo mere olie skal der på panden.

Skovmærke kan også spises - og bruges i bollerne.
Foto: Malene Bendix.
Hvem, hvad, hvor
Grej
Opskriften rækker til ca. 15 boller
- Skvalderkål, brændenælder, skovmærke og/eller vejbred svarende til halvdelen af melet (der må gerne være mindre)
- 250 g mel
- 2 tsk. bagepulver
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1-3 æg (hvis de hakkede urter fylder hvad der svarer til halvdelen af melet, bruges 3 æg)
- 1 ¾ dl mælk
- 25 g margerine
- olie til panden
- pande
- skål
- røreske
- spiseske
Tid
1 time.
Tænd op i bålet inden du går i gang.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Forfatter: Eva Skytte.
Redaktør og foto: Malene Bendix.