Lav din egen saft af grantræer.

Lidt om gransuppe
Vidste du, at du kan lave suppe af grantræets lysegrønne skud?
Til Gransuppe er det vigtigt, at du bruger friske skud. Gå ud i skoven i begyndelsen af maj – og find de flotte nye lysegrønne skud fra grantræerne. Pluk dem, men du skal være sikker på, at træerne ikke skal bruges til noget andet. I denne opskrift kan du både brug skud fra rødgran, fra lærk og fra ædelgran.
Så er du klar til at lave din Gransuppe.
Sådan gør du
- Skyld og rens skuddene for skidt og møg. Kog granskuddene i vandet i 30 min.
- Mens suppen koger, kan du riste de tynde skiver parmaskinke i ovnen eller på en tør pande.
- Si de mange grannåle fra suppen, og smid halvdelen af dem ud.
- Den halvdel du ikke har smidt ud hakker du fint og smider dem tilbage i gryden.
- Tilsæt grøntsagsbouillonen.
- Smag suppen til med chili, muskatnød, salt og peber, og lad suppen simre i 5 min.
- Put fløden i, og lad suppen simre i yderligere 5 min.
Du kan servere gransuppen med noget brød, og parmaskinken.
Hvem, hvad, hvor
Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Skov
Årstid:Forår
Grej
Til 4 personer
- 5 dl Friske granskud
- 1 L Vand
- 1 spsk. Grøntsagsbouillon
- 1 knsp. Chili
- 3 dl Piskefløde
- Salt og peber
- Revet muskatnød
- 4 Skiver parmaskinke
Tid
Du skal tilsammen bruge 1 – 2 timer på at plukke skuddene, koge dem og anrette suppen, så den ser rigtig lækker ud.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Forfatter: Alice Raae.
Foto: Janne Bavnhøj.
Kilde: Inspiration til suppen er hentet fra "Mad med gran", af Johanne S. Bjørndahl og Julie A. Swane, Forlaget Vingefang, 2012.