Gransuppe

Læs her, hvordan du laver suppe af unge granskud.

I maj sætter rødgran små nye skud. Dem kan du bruge til suppe. Foto: Janne Bavnhøj.

Lidt om gransuppe

Vidste du, at du kan lave suppe af grantræets lysegrønne skud?
 
Til Gransuppe er det vigtigt, at du bruger friske skud. Gå ud i skoven i begyndelsen af maj – og find de flotte nye lysegrønne skud fra grantræerne. Pluk dem, men du skal være sikker på, at træerne ikke skal bruges til noget andet. I denne opskrift kan du både brug skud fra rødgran, fra lærk og fra ædelgran.
 
Så er du klar til at lave din Gransuppe.
 

Sådan gør du

  • Skyld og rens skuddene for skidt og møg. Kog granskuddene i vandet i 30 min.
  • Mens suppen koger, kan du riste de tynde skiver parmaskinke i ovnen eller på en tør pande.
  • Si de mange grannåle fra suppen, og smid halvdelen af dem ud.
  • Den halvdel du ikke har smidt ud hakker du fint og smider dem tilbage i gryden.
  • Tilsæt grøntsagsbouillonen.
  • Smag suppen til med chili, muskatnød, salt og peber, og lad suppen simre i 5 min.
  • Put fløden i, og lad suppen simre i yderligere 5 min.
Du kan servere gransuppen med noget brød, og parmaskinken.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Skov
Årstid:Forår

Grej

Til 4 personer
  • 5 dl Friske granskud
  • 1 L Vand
  • 1 spsk. Grøntsagsbouillon
  • 1 knsp. Chili
  • 3 dl Piskefløde
  • Salt og peber
  • Revet muskatnød
  • 4 Skiver parmaskinke

Tid

Du skal tilsammen bruge 1 – 2 timer på at plukke skuddene, koge dem og anrette suppen, så den ser rigtig lækker ud.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Forfatter: Alice Raae.
Foto: Janne Bavnhøj.
 
Kilde: Inspiration til suppen er hentet fra "Mad med gran", af Johanne S. Bjørndahl og Julie A. Swane, Forlaget Vingefang, 2012.