Historien om papir, træer og tryk

Bogen som pdf-fil, lærervejledning + ekstra materialer om papir, træer og tryk.

Forsiden af "Historien om papir, træer og tryk".

Kort om papir, træer og tryk

Skal I arbejde med papir i natur/teknik? Så er her et materiale om papir, træer og tryk. Det består af en bog og en række undervisningsforløb, aktiviteter og leksikonartikler.
 
Lærervejledningen her samler materialet - og giver kort ideer til, hvordan du kan bruge materialet i undervisning inde og ude.
 

Papir, træer og tryk

"Papir, træer og tryk" består af: 
 
En gratis bog
Bogen "Historien om papir, træer og tryk" er en sjov historie, som fortæller, hvordan papir bliver lavet. Bogen er rettet mod natur/teknik og eleverne kan bruge den til faglig læsning fra cirka 3. klasse. Yngre elever kan bruge tegningerne - og få bogen læst op.
 
Historien om papir, træer og tryk" er udgivet første gang af Skoven i Skolen og Den Grafiske Branche / GRAKOM i 2012. Bogen foreligger nu igen i en trykt version og kan rekvireres gratis i klassesæt af 30 styks hos www.dafolo-online.dk. Der betales alene for forsendelsesomkostninger.
 
Historien om papir, træer og tryk - forside
 
Undervisningsforløb
Skoven i Skolen har udviklet en række undervisningsforløb for natur/teknik, som kan bruges sammen med "Historien om papir, træer og tryk". Forløbene bygger på undervisning ude og inde - og kobling af teori og praksis. Vælg selv, hvad du vil bruge.
  • Hvad er papir: Undersøg papirets egenskaber (Natur/teknik, 0. - 6. klasse).
  • Lav papir (Billedkunst, 0. - 6. klasse). 
  • Genbrug dit papir: Klassen undersøger papir og genbrug - og laver en genbrugskampagne på skolen. (Natur/teknik, 3. - 6. klasse).

Andre ideer: 

  • Papir fra skoven: Vær med til at tynde ud - og fælde træer - i skoven. (Natur/teknik, 0. - 6. klasse)
  • Papir og tryk: Undersøg tryk. Besøg en grafisk virksomhed. (Natur/teknik, 0. - 6. klasse)
Aktiviteter
I kan finde en række aktiviteter om papir og tryk, som kan kobles på forløbet:

Leksikonartikler

I Leksikon kan I finde mere faglig læsning om papir.

Sådan gør du

Du kan sætte dit materiale sammen, som det passer til dig, klassen, årstiden, samt området og de skove og virksomheder I har mulighed for at besøge. Her er de elementer, du kan arbejde med:
  • Bestil bogen "Historien om papir, træer og tryk" - eller hent den som pdf-fil.
  • Find ud af, hvilke undervisningsforløb og aktiviteter du vil bruge sammen med bogen, ved at kigge her på hjemmesiden.  
  • Find en skov, en genbrugsstation eller en grafisk virksomhed I kan besøge i forbindelse med jeres arbejde med papir, træer og tryk. GRAKOM kan hjælpe dig med at få kontakt til en grafisk virksomhed i jeres område (kontakt grakom@grakom.dk). I Danmark har vi kun to papirfabrikker tilbage - og de tager desværre ikke imod skolebesøg.
Planlæg dit forløb med faglig læsning og forberedelse inde - et besøg i skov, på genbrugsstation eller på grafisk virksomhed ude - og bearbejdning inde.
 
Vi håber du og I får glæde af materialerne.
 
God arbejdslyst!
 

Nyttige link

Her er en række gode link om papir, papirproduktion, genbrugspapir:

Hvem, hvad, hvor

Fag:Natur/Teknik
Klasse:0. - 3. klasse, 4. - 6. klasse
Sted:By og kultur, Skov
Årstid:Forår, Sommer, Efterår, Vinter

Grej

Tid

Afhængig af, hvad I vil bruge.

Kolofon

Udgivelse
Hele materialet "Historien om papir, træer og tryk" er udgivet i et samarbejde mellem Skoven i Skolen og Den Grafiske Branche / GRAKOM i 2012. 
 
Materialet er udviklet af Skoven i Skolen. Forfatter og redaktør: Malene Bendix, Skoven i Skolen og Udeskole.dk. Tegner: Eva Wulff, Grafisk Tegnestue. 
  
Tak for pædagogisk og faglig gennemlæsning og sparring til Fritz Raae (udeskolelærer på Røsnæs Skole), Stephan Springborg (Naturstyrelsen) og Kirsten Ravn Larsen (Dalum Papir).