Honning med kakao

Lav lækkert smørepålæg af kakao og honning.

En bi fuld af pollen lander på en mælkebøtte. Foto: Hanne Sølvkjær.

Kort om kakao-honning

Du kan lave en slags natur-nutella af honning og kakao. 
 
Lidt om honning
Bierne laver honning. De flyver fra blomst til blomst og samler nektar. Nektar er sød sukkersaft, som blomsterne laver for at lokke bierne til, så de kan bestøve blomsterne.
 
Bierne suger nektar op med deres lange snabel. Nede i biernes honningmave tilsættes nogle stoffer (enzymer) til nektaren. De gør, at nektaren kan omdannes til honning. Når bien kommer hjem til biboet lægger den honningen ind i en 6-kantet honningcelle. Her ændres den langsomt fra den flydende nektar til honning.
 

Sådan gør du

  • Rør kakao og honning sammen i skålen.
  • Smag på et stykke brød, om du har fået kakao nok i.
  • Hæld din kakao-honning på et glas med låg - eller tilbage i bøtten.
  • Smør dig en kakao-honningmad - og spis den, mens du læser lidt om bier og honning i Leksikon.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:By og kultur, Åbent land
Årstid:Sommer, Efterår

Grej

  • Honning - det er bedst med kløverhonning eller sensommer-honning. De er milde i smagen.
  • Kakao
  • En skål og en ske

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Forfatter: Søren Gericke, kok. Opskriften er venligst udlånt af Dansk Biavlerforening.
Redaktør: Malene Bendix.
Foto Hanne Sølvkjær.
 
Materialet er støttet med tilskud fra tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.