Islygte

Fyld vand i en spand, put et glas med grus oveni og frys en lygte af is.

Frys vand i en spand til en islygte.

Kort om islygter

Du kan let lave en lygte af is, som kan lyse i de mørke vinternætter. Se her hvordan.

Sådan gør du

Første dag
Det er meget let:

• Fyld vand i den lille spand.
  • Fyld lidt grus i glas eller flaske og stil den ned i spanden med vand.
  • Stil det hele ud i frostvejr over natten, så vandet fryser til is.
Næste dag
Næste dag hælder du varmt vand i glasset, så du kan løsne den fra isen. Tag isklumpen ud af spanden, og stil den på hovedet over et fyrfadslys. Du skal sørge for, at der kan komme ilt ind til lyset - enten ved at skære hakker nederst i isklumpen - eller ved at stille den på nogle sneklumper eller sten.

Lys med lygten
Stil din islygte et sted, hvor du kan se den. Du kan f.eks. bruge den, hvis I sidder ude ved bålet en vinteraften.

Flere ideer
Du kan lave en islygte til flere fyrfadslys. Brug f.eks. en rugbrødsform og stil flere glas ned i den. Du kan også farve vandet med frugtfarve - og få kulørte lamper.

Fag:Natur/Teknik
Klasse:0. - 3. klasse, 4. - 6. klasse
Sted:By og kultur
Årstid:Vinter

Grej

• Frostvejr
  • Vand
  • En lille spand eller en dåse
  • En sodavandsflaske af plastik eller glas - eller et glas
  • Grus eller sand
  • Fyrfadslys

En frostklar nat.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Tekst og foto: Malene Bendix.

Aktiviteten er støttet med tilskud fra Tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.