Januar

Her kan du læse om januar og finde ideer til ude-undervisning og aktiviteter i naturen i januar.

Ræv i januarsne. Dens spor er snorlige.
Her kan du læse lidt om, hvad der sker i skoven i januar måned - og finde ideer til planlægning af ude-undervisning om vinteren. Klik på den hovedgruppe, som interesserer dig.
(Vær opmærksom på, at vi kun har plads til et lille udvalg af ideer - og at en del af dem kan bruges i flere måneder. Du kan søge og finde mange flere i Aktiviteter og Undervisningsforløb + via den overordnede søgning).
 

Lidt om januar

Januar er opkaldt efter Janus, den romerske gud med de to ansigter. Januar kigger både tilbage på det gamle år - og frem mod det nye. I gamle dage kaldte man måneden for glugmåned. Et glughul er et lille kikhul.
 
Vejr - normalt
Normal temperatur: 0,0 grader
Nedbør: 57 mm
Soltimer: 43 
 
Lys
Den 1. januar står solen op klokken 8.39 og går ned klokken 15.53.
Den 31. januar står solen op klokken 8.08 - og går ned klokken 16.38.
Hvor meget er dagen blevet længere?
 

Skoven i januar

Januar er den anden vintermåned og det kan være koldt med sne og frost. Skoven kan virke tyst og livløs i januar, men kigger du op i de nøgne løvtræers kroner eller ind imellem nåletræernes grene kan du se liv og høre småfugle som bogfinke, blåmejse, fuglekonge pippe. I skovbunden kan du finde spor efter nogle af de dyr, der stadig er i fuld vigør i skoven, f.eks. egern, hare, ræv, mus, og hjorte. Mange af dem er mest aktive om natten.
 
Lidt mere om skoven i januar Link til ideer og aktiviteter
Skovens dyr har forskellige strategier til at overleve vinteren. Nogle trækker bort, nogle går i dvale, en del smådyr overlever som æg eller larver - og mange pattedyr og fugle tærer på fedtlaget og forsøger at holde varmen.
Hvordan klarer dyrene vinteren 
Der kan være rigtig koldt i vinterskoven - og det er vigtigt at alle er klædt ordentligt på, når I tager derud. Man kan ikke lære når man fryser - og det er heller ikke sjovt. Tøj
I nåletræernes kogler sidder mange små vingede frø. De er rige på protein - og de er vigtig føde for  mange pattedyr, fugle og insekter om vinteren, når de fleste andre frø og frugter ligger i jorden og venter på at spire. Du kan undersøge kogler fra de forskellige nåletræer - og hvilke dyr der har spist af dem.
Ask står stadig med klaser af vingede nødder. Kast et frø op i luften og se hvordan det snurrer som en propel på vejen ned. Ask
Hvis der nu er sne er der masser at lave i vinterskoven. Her er et par ideer til både lege - og til forsøg og skabende arbejde med sne og is, ude og inde.
Det er koldt at være fugl i januar - og fuglene i haven er glade for at blive fodret. På foderbrættet kan du f.eks. se solsort, gråspurv, skovspurv, blåmejse, musvit, bogfinke og dompap - og hvis du bor i nærheden af skoven kommer skovskaden og stor flagspætte måske også forbi. Du kan flette en kurv til fuglefoder af pil.
Der er dejligt i januarskoven - og hvis du kan finde en bålplads varmer et vinterbål dejligt. I kan lave kolbullar på det.
Hvis jorden er våd, er det let at finde spor efter dyr i skoven - og sjovt at lave gipsafstøbninger af dem.
De dyr, der ikke er gået i hi efterlader diverse efterladenskaber, der er helt karakteristiske for hvert dyr. I kan gå på jagt efter dyrelort i skoven. Dyrelort
Mål vejret gennem hele året. I kan starte her i januar og lave vejrmålinger og kurver for temperatur, vind, luftfugtighed mm. for hver måned frem.
 
 

Skovbrug i januar

I januar er jorden ofte frossen og hård - og løvtræerne står uden blade. Derfor er det ofte der man fælder træer. De store stammer af bliver slæbt ud til skovvejen af en traktor. De mindre stammer køres ud på en vogn. Ved skovvejen bliver stammerne hentet af en lastbil.
 
På skovens kontor afslutter man skovens årsregnskabet i januar.
 
Lidt mere om skovbrug i januar Link til ideer og aktiviteter
På fældepladsen ligger de store træer skåret op i forskellige effekter. Tag ud i skoven og mål træerne op - og find rumfang og pris på de fældede træer.
 
I foråret kan I være med til at plante træer med Børn og Træer. Find træer - og tag fat i det lokale skovdistrikt eller kommunen og hør, om I må plante med dem. Børn og Træer
Hvad sker der i skoven i løbet af året? Besøg en skovarbejder og lav interview med ham om hans arbejde i skoven året rundt. Besøg en skovarbejder
Arbejd med dagenes, ugernes og månedernes navne - og lav jeres egen skovkalender om det der sker i naturen og i skovbruget i løbet af uger, måneder, år. Skovkalender
I skoven tynder man i de yngre bevoksninger, så træerne kan vokse sig til en god form. I kan være med til at fælde træer. Den første hugst
 
 

Jagt i januar

Januar er den sidste måned i jagtsæsonen. Vinteren kan være svær at komme igennem for mange dyr, fordi det er svært at finde føde - og de er derfor sårbare for for mange forstyrrelser. Man har lagt de enkelte arters jagt-tider, så de tager hensyn til hvornår dyrene bliver presset af fødeknaphed og konkurrence om føde.
 
Læs mere om jagt - og om hvordan skoleklasser kan komme med på jagt nedenfor.
 
Lidt mere om jagt i januar
Link til ideer og aktiviteter
Nu parrer rævene sig. Du kan høre dem glamme, snerre og skrige i vinternatten. De bliver ved til midt i februar.
Indeni dyr er der knogler og kranier - og for de fleste børn er det spændende at undersøge dem. Hvis I finder et dødt dyr på jeres vej gennem skoven - en mus, en fugl, en frø eller et større dyr - kan I rense skellettet af og grundlægge en samling af knogler og kranier.
I januar er der stadig jagt på hjorte. I kan gå på sporjagt og kigge efter klovspor, skrab, sæde, bid og andre spor af vore fire hjortearter.
Klassen har mulighed for at komme med på jagt i jagtsæsonen (mest efterår og vinter) - og for at arbejde med jagt i alle fag. Skoven i Skolen har i samarbejde med Danmarks Jægerforbund og Tolvmandssektionen udviklet et undervisningsmateriale om jagt for mellemtrinnet, der består af:
  1. "På jagt med Skoven i Skolen" - et kerneforløb, hvor klassen kommer med på jagt. Til kerneforløbet er knyttet en lang række kopiark til forberedelse og bearbejdelse af jagten. Øverst i kerneforløbet finder du link til hele jagt-materialet - og overblik.
  2. Et fagligt forløb for hvert af mellemtrinnets fag, der har jagt som tema - og som kan kobles på kerneforløbet. Se kolonne til højre.
  3. En række leksikonartikler om jagt og jagtbare arter.
  4. En række jagtaktiviteter.
På jagt med SiS
Leksikon (søg)
Bliv klogere på de jagtbare arter.
 
I Leksikon kan du også finde en masse dyr og fugle som ikke er jagtbare.
   
 

Hvem, hvad, hvor

Sted:Skov, Åbent land, Kyst og hav, Sø og å
Årstid:Vinter

Kolofon

Forfatter: Malene Bendix.
Foto: NaturGrafik.dk.
 
Tak til:
Søren Fodgaard, redaktør for Månedsmagasinet Skoven ved Dansk Skovforening, for skovbrugsfaglig bistand.
 
Tak til:
Søren Risborg, jæger og naturvejleder ved Naturskolen i Rold Skov, for jagtfaglig bistand.