Juli

Her kan du læse om juli og finde ideer til ude-undervisning, sommerferie og aktiviteter i naturen i juli.

Midt på sommeren er der masser af blomster - og blomsterringe til alle som har lyst. Karoline her har hænderne fulde af strandengens blomster: knopurt, blåmunke, kongepen, kamille, snerle og måske cikorie. Foto: Jørn Kildal.

Her kan du læse lidt om, hvad der sker i skoven i juli måned - og finde ideer til planlægning af ude-undervisning om sommeren. Klik på den hovedgruppe, som interesserer dig. 

(Vær opmærksom på, at vi kun har plads til et lille udvalg af ideer - og at en del af dem kan bruges i flere måneder. Du kan søge og finde mange flere i Aktiviteter og Undervisningsforløb + via den overordnede søgning).
 

Lidt om juli

Juni er opkaldt efter den romerske kejser Julius Cæsar der i år 46 f. Kr. indførte den julianske kalender med 12 måneder, 365 dage og skudår hvert 4. år. I Danmark indførte vi i år 1700 den gregorianske kalender som vi stadig følger. Den lignede den julianske meget.
 
Før vi indførte den gregorianske kalender fulgte vi den gamle danske kalender, hvor juli måned blev kaldt for ormemåned - enten fordi hugormene soler sig i juli, eller fordi der i gamle dage kunne gå maddiker i kødet i sommervarmen.
 
Vejr - normalt
Normal temperatur: 15,6 grader
Nedbør: 66 mm
Soltimer: 196 
 
Lys
Den 1. juli står solen op klokken 4,33 og går ned klokken 21.54.
Den 31. juli står solen op klokken 5,16 - og går ned klokken 21,15.
Hvor meget er dagen blevet kortere?
 

Skoven i juli

Nu er det sommer. Og ferie. Skoven står står grøn og i fuldt flor. Fuglene synger ikke så kraftigt mere, de har travlt med at fodre deres unger og få første kuld på vingerne. Over landet bølger kornmarkerne og skifter farve fra grønt til gult - og i enge, overdrev og grøftekanter blomstrer tusind sommerblomster. Nu er det tid at tage til stranden, gå i skoven, sove ude - og vandre, cykle, sejle landet tyndt.  
 
Lidt mere om skoven i juli Link til ideer og aktiviteter
I grøftekanter og overdrev kan I finde masser af sommerblomster, f.eks. den lille hvide agersnerle, der kravler i græsstråene, kornblomst og valmue - kamille, blåhat, cikorie, vejbred og grå bynke. Det er en rigdom uden lige - og der er kun et at gøre - plukke buketter og lave blomsterringe og hårkranse.
Indsaml sommerblomster og brug dem til urtemedicin, f.eks. sololie, fodbad, salve og creme.
Det er tid at trække skovjordbær på strå. Skovjordbær
Sommerfuglene flagrer omkring og suger nektar af blomsterne med deres lange snabler. I kan tiltrække både dag- og natsommerfugle og lære dem at kende.
I sommerferien er der masser af tid til at tage på cykeltur, vandretur, kajaktur, sejltur - og alle mulige andre ture i den danske natur. Her er det godt bygge en bivuak.
 
Findes der noget så sommerferieagtigt som bål og bålmad?
 
I sommernatten flagrer flagermusene omkring som små mørke fugle. De jager natsværmere, biller og myg med ekkolokalisering. Undersøg hvordan. Se flagermus
I juni og juli parrer pindsvinene sig. Det larmer! Du kan høre dem pusle og snøfte i sommernatten. Hvis du har en have eller et andet område, kan du gøre den pindsvinevenlig. Se her hvordan. Pas på pindsvinet
Find knogler og kranier i skoven, på stranden og alle mulige andre steder i naturen - og lav en samling. Se også hvordan du får knoglerne ud af et dødt dyr.
Ammenam. I juli bliver skovhindbærrene modne. De vokser på hindbærbuske i lysninger og grøfter. Tag plukkespanden med og pluk i mund og til marmelade. Gem en pose bær i fryseren til juleaften - så har I et direkte link til den sommerdag de blev plukket. Skovhindbær-syltetøj
 
 

Skovbrug i juli

Først og fremmest holder skovarbejderen sommerferie. De der er tilbage arbejder med at holde rent for ukrudt i nyplantningerne. I juli kan ukrudtet blive rigtig højt - 1 - 2 meter. Ellers arbejder man med at rense grøfter op og holde hegn og veje ved lige.
 
Hvis der er folk kan grantræer fældes med skovningsmaskiner.
 
Lidt mere om skovbrug i juli Link til ideer og aktiviteter
Hvis du skal fælde et træ i sommerferien, kan du se her hvordan. Fæld et træ
Der er masser af lys her midt på sommeren - og skovens træer vokser nu kraftigt i tykkelse og højde. Lyset har stor betydning for det enkelte træs vækst og form.
   
 
 

Jagt i juli

Der er ikke jagt i juli.
 
 
Lidt mere om jagt i juli
Link til ideer og aktiviteter
I juli fælder mange gæs, svømmeænder og dykænder deres svingfjer. I de 4 - 6 uger det varer, kan de ikke flyve. Så samler de sig i fjorde og søer, hvor der er meget føde til dem. De snadre og spiser, mens de venter på at få flyvefærdigheden tilbage. Måger og mange andre fugle skifter deres svingfjer lidt efter lidt - og de kan flyve i hele fældeperioden.
 
Du kan iagttage fuglene, som de ligger på vandet. Du skal bruge en fuglebog og en fuglekikkert.
 
Tider for fældning af svingfjer:
- Grågås: juni - midt juli
- Svømmeænder: slut juni - midt august
- Dykænder: juli - oktober
Find en lejrplads - byg en bivuak og steg kød over bål - og vågn til dyreliv tidligt om morgenen.
Lige nu bugner naturen af dyr. De fleste af vores vilde dyr har overstået ynglesæsonen - Fugle, pattedyr, krybdyr og insikter har sat deres afkom i verden og der er derfor masser af dyr i naturen.
 
Derfor er det NU du skal gå på oplevelse derude. Få fat på et kamera og tag på fotojagt i naturen.
 
 
 

 

Hvem, hvad, hvor

Sted:Skov, Åbent land, Kyst og hav, Sø og å
Årstid:Sommer

Kolofon

Forfatter: Malene Bendix.
 
Foto: Jørn Kildal.
 
Tak til:
Søren Fodgaard, redaktør for Månedsmagasinet Skoven ved Dansk Skovforening, for skovbrugsfaglig bistand.
 
Søren Risborg, jæger og naturvejleder ved Naturskolen i Rold Skov, for jagtfaglig bistand.