Se her, hvordan du laver den skønne rosenolie.

Lidt om kandiserede vilde roser
I juni og juli blomstrer de vilde roser - rynket rose, æblerose og klitrose - og får alting til at dufte af sommer. Du kan fange duften, smelte den ind i sukker og spise den som slik. Se her hvordan du gør det.
Sådan gør du
Kandiser de vilde roser
-
Pisk æggehviden, så den bliver let og luftig.
- Si flormelis og strø det ud på et stykke madpapir.
- Pil blomsterhovederne fra hinanden. Det er kronbladene du skal bruge.
- Dyp hvert kronblad i æggehvide - og vend det derefter i flormelis.
- Læg kronbladet på et stykke bagepapir og stil det til tørring i ovnen - eller et andet varmt og luftigt sted.
- Temperaturen i ovnen må ikke komme over de 50 grader, så vil de kandiserede blomster tabe både duft og smag.
Du kan bruge dine kandiserede vilde roser til kagepynt, til is - eller bare spise dem direkte som slik. Læg dem du ikke spiser i en kagedåse - og læg madpapir imellem lagene.
Kandiserede violer
På samme måde kan du kandisere andre blomster med flotte farver og stærke dufte - f.eks. viol.
Hvem, hvad, hvor
Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Åbent land, By og kultur
Årstid:Sommer
Grej
Omkring 40 blomster fra vilde roser
Til kandisering:
- 1 æggehvide (brug plastikæg - de der pasteauriserede æg)
- 1 dl flormelis
- Madpapir eller bagepapir
Tid
Et par timer måske. Du skal ud og finde blomsterne - og hjem og kandisere dem.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og foto: Malene Bendix.
Ide: Marianne Hald, naturvejleder ved Nordjyllands Amt.