Kandiserede vilde roser

Se her hvordan du laver rosenpynt til kager.

Æblerose. Foto: Malene Bendix.

Lidt om kandiserede vilde roser

I juni og juli blomstrer de vilde roser - rynket rose, æblerose og klitrose - og får alting til at dufte af sommer. Du kan fange duften, smelte den ind i sukker og spise den som slik. Se her hvordan du gør det.
 

Sådan gør du

Kandiser de vilde roser

  • Pisk æggehviden, så den bliver let og luftig.
  • Si flormelis og strø det ud på et stykke madpapir.
  • Pil blomsterhovederne fra hinanden. Det er kronbladene du skal bruge.
  • Dyp hvert kronblad i æggehvide - og vend det derefter i flormelis.
  • Læg kronbladet på et stykke bagepapir og stil det til tørring i ovnen - eller et andet varmt og luftigt sted.
  • Temperaturen i ovnen må ikke komme over de 50 grader, så vil de kandiserede blomster tabe både duft og smag.
Du kan bruge dine kandiserede vilde roser til kagepynt, til is - eller bare spise dem direkte som slik. Læg dem du ikke spiser i en kagedåse - og læg madpapir imellem lagene.
 
Kandiserede violer
På samme måde kan du kandisere andre blomster med flotte farver og stærke dufte - f.eks. viol.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Åbent land, By og kultur
Årstid:Sommer

Grej

Omkring 40 blomster fra vilde roser
 
Til kandisering:
  • 1 æggehvide (brug plastikæg - de der pasteauriserede æg)
  • 1 dl flormelis
  • Madpapir eller bagepapir

Tid

Et par timer måske. Du skal ud og finde blomsterne - og hjem og kandisere dem.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Tekst og foto: Malene Bendix.

Ide: Marianne Hald, naturvejleder ved Nordjyllands Amt.