Marmelade over bål af alle slags frugter

Se her, hvordan du laver marmelade over bål.

Brombær kan bruges til marmelade.

Kort om marmelade over bål

Marmelade er frugt, som er kogt med sukker. Du kan lave marmelade over bål af de spiselige bær og frugter, du finder i skoven og naturen. Det kan være skovhindbær, brombær, jordbær, mirabeller, blommer, æbler, pærer osv. Her er en nem opskrift.
 

Sådan gør du

  • Tænd et bål - og lad det brænde ned til gode gløder.
  • Pluk frugter.
  • Rens frugterne, vask dem, hvis der er behov og skær det dårlige væk.
  • Hvis det er store frugter, som æbler eller blommer, så skær frugten i mindre stykker. Bær kan bare koges som de er.
  • Kom frugten og sukker i gryden.
  • Tilsæt 1 - 2 dl vand.
  • Sæt gryden over gløderne - og rør godt rundt. Det kan let brænde fast i bunden.
  • Frugten skal koges til den falder sammen. Det kan tage 10 - 20 minutter.
Og så er det bare frem med smageskeerne. Pas på - det kan være brændvarmt.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Skov, By og kultur, Åbent land
Årstid:Sommer, Efterår

Grej

  • 1 kilo frugt
  • 1/2 kilo sukker
  • 1 - 2 dl vand

Redskaber:

  • Kurv, skål, pose eller trøje til at plukke i
  • Bålgryde + grydeske
  • Knive og skeer
  • Målebæger eller vægt.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Forfatter: HP Stenbæk, udeskolelærer på Rønde Skole.
Redaktør og foto: Malene Bendix.