Miljøpris til i ur og skur

Svenske I Ur og Skur blev i efteråret tildelt Nordisk Råds Natur- og Miljøpris.

Den svenske organisation "I Ur og Skur" (betyder "I regn og rusk") blev i 27, oktober 2009 tildelt Nordisk Råds Natur- og Miljøpris på Nordisk Ministerrådsmøde i Stockholm. Prisen er på 47 000 euro eller cirka 350.000 kr.

hvad er i ur og skur

"I Ur og Skur" er den svenske landsdækkende organisation Friluftsfrämjandets pædagogiske satsning, som begyndte i 1985. I dag omfatter aktiviteterne omkring 200 skoler, hvoraf de fleste er førskoler.

nordisk råds begrundelse

Friluftsfrämjandets satsning "I Ur og Skur" er et strålende eksempel på en virksomhed, som har bidraget til børns velbefindende og forståelse for naturen i en tid, hvor stadig flere oplevelser formidles online. "I Ur og Skur" drives næsten udelukkende med udendørspædagogik. Børn og institutionernes nærhed til naturen er dermed centra.

I Ur og Skur er en forbilledlig model for hvordan man gennem oplevelser i naturen kan bidrage til, at børn har det godt. Samtidig er det en model, som med fordel kan inspirere til lignende virksomhed i hele Norden, noget der allerede findes eksempler på.

I Ur og Skurs mål er at fremme børns udvikling ved at koble oplevelser og bevægelse i naturen med læring. Gennnem aktiviteterne udvikler børnene sanserne ved at lugte, se og lytte i naturen. Alt dette bidrager til at børnene får en øget forståelse for naturen og miljøet. Studier viser desuden, at børn som deltager i "I Ur og Skur" stort set er mere raske end børn i traditionelle skoler.

skoven i skolen var blandt de nominerede

63 kandidater blev i alt nomineret til prisen. Af dem gik ni videre til finalerunden - heriblandt Skoven i Skolen (som står for www.skoven-i-skolen.dk og www.udeskole.dk).