Hvis du samler mirabelle og æbler i skoven, kan du lave en god marmelade.

Kort om mirabeller
Her er en opskrift på mirabelle-tærte. Mirabellerne er modne i august - og du kan også finde dem i juli og september. De kan være orange, gule eller røde - og søde, sure og melede. Gå efter de søde til din tærte.
Mirabelletræet er et lille træ, som vokser i haver og levende hegn. Det blomstrer med smukke, hvide blomster om foråret. I gamle dage sagde man, at når mirabellerne blomstrede, så måtte børnene gå uden sokker i skoene.
Sådan gør du
Find et mirabelletræ med gode mirabeller og pluk en liter. Skyl mirabellerne.
Dej
- Hæld mel og sukker i en skål.
- Hak smørret i terninger og ælt dem i melet.
- Saml dejen med æggeblomme og vand.
Rul ud
- Drys lidt mel på bordet - og rul dejen tyndt ud.
- Smør en springform - eller læg bagepapir i - og læg dejen ned i formen.
- Prik dejen med en gaffel
- Forbag dejen i 10 minutter ved 225 grader på den næstnederste ribbe i ovnen.
Mirabeller
Flæk mirabellerne på langs og tag stenen ud. Du kan let flække en mirabelle, ved at trykke på siden - så går den op af sig selv. Du kan også bruge en kniv.
Læg de flækkede mirabeller på tærtebunden med den runde side nedad og saftsiden opad.
Bag tærten 10 - 15 minutter mere.
Tag din tærte ud - og nyd den med chreme fraiche eller flødeskum - og resten af de friske mirabeller.
Hvem, hvad, hvor
Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:By og kultur, Åbent land
Årstid:Sommer, Efterår
Grej
- 100 g. smør
- 1/2 dl sukker
- 3 dl mel
- 1 æggeblomme
- 1 - 2 spsk koldt vand
- Røreskål og ske
- Springform
- Bagepapir eller smør til formen
Tid
Tid til at plukke mirabeller og lave dej.
25 minutter i ovnen.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og foto: Malene Bendix.