Snit en ske

Du kan snitte spiseskeer, suppeskeer, sukkerskeer, skeer med sjove faconer og mønstre og mange andre slags skeer. Her kan du se hvordan.

Sådan grovsnitter du en ske

Lidt om skeer

Hvis du skal snitte en ske, skal du bruge en gren, der har facon ligesom skeen. Skal du lave en lige ske, skal du bruge en lige gren. Skal skeen være til at øse med, så kan grenen være buet.

Hovedet på skeen får næsten samme tykkelse som grenen. Vil du lave en spiseske skal grenen være omkring 5 cm i diameter. Skal det være en grydeske skal grenen være 10-15 cm.

Sådan gør du

Flæk
Flæk grenen midt igennem med øksen. Det gør du ved at sætte øksehovedet i marven og slå på det med kæppen.

Tegn og snit
Tegn omridset af skeen set ovenfra på grenen og snit faconen groft til. Du kan evt. bruge øksen til at fjerne træ.

Tegn og snit igen
Tegn omridset af skeen set fra siden på grenen og snit faconen groft til.

Hul ud
Udhul hovedet på skeen med huljernet eller hulkniven. Pas godt på fingrene og husk hele tiden at snitte væk fra dig selv.

Snit og puds
Når du har udhulet hovedet på skeen kan du snitte skeen færdig. Slut af med at pudse med sandpapir.

Olie
Læg skeen i en pose med lidt madolie mindst et døgns tid. Pres luften ud af posen og bind en knude på den.

Tips!
Du kan også lave skeer af større stykke træ som du flækker i lagkagestykker. Se billedet i toppen af artiklen.

Fag:Sløjd
Sted:Skov
Årstid:Forår, Sommer, Efterår, Vinter

Grej

• gren (lind, el eller asp er bløde at snitte i)
  • sav
  • økse
  • kæp til at slå på øksen med
  • huljern eller hulkniv
  • sandpapir
  • madolie

Det tager 2-3 timer at snitte en ske.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Forfatter: Eva Skytte, naturvejleder i Dansk Skovforening + Skoven i Skolen
Tegning: Eva Wulff.