Sådan snitter du med kniv - på en sikker måde. Se også hvordan du sliber din kniv.
Snit en smørekniv
Du kan snitte din egen smørekniv, eller du kan snitte knive med andre former.

Sådan gør du
Først skal du flække et tyndt lagkagestykke ud af stammen. Det gør du ved at sætte øksen på træstykket midt i marven. Slå med kæppen på øksehovedet til stammen flækker.
Tegn smørekniven på lagkagestykket sådan at oversiden af kniven vender mod barkkanten.
Snit kniven fri med dolken. På tegningen herunder kan du se hvilken retning du skal snitte.
Du kan evt. bruge øksen til at fjerne de største stykker træ. Gør ligesom da du flækkede stammen. Husk at øksen følger årringene ned gennem træet, så pas på du ikke flækker stykker af smørekniven.
Puds smørekniven med sandpapir og læg den i en pose med madolie. Lad kniven ligge mindst 1 døgn.
Hvem, hvad, hvor
Grej
- 15-20 cm tyk og 20 cm lang stamme (lind, el eller asp er lette at snitte i)
- økse
- kæp til at slå på øksen med
- dolk
- blyant
- sandpapir
- madolie
- evt. kopiark
Tid
1-2 timer
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kopiark
Kolofon
Forfatter: Eva Skytte, naturvejleder i Dansk Skovforening + Skoven i Skolen
Tegninger: Eva Wulff