Ud med de frie skoler

Vellykket konference om udeskole på Den Fri Lærerskole

Et flot program med spændende foredrag og en mængde hands-on workshops trak fulde huse til udeskolenkonferencen "Ud med de frie skoler" på Den Fri Lærerskole 8. - 9. september. 100 deltagere fra friskoler, efterskoler og højskoler var mødt op til to dejlige dage på det smukke sydfyn.

Udeskolebørn i kajak

På Sydfyn kan man være heldig at støde på udeskolebørn i fuld vigør. Her en 5 klasse fra en sydfynsk friskole der træner kajak. Foto: Malene Bendix.

Mandag formiddag samlede seminarielektor Karen Barfod alle deltagere til et levende oplæg om udeskole som undervisningsform i den danske grundskole. Om eftermiddagen var der mulighed for selv at få hands on i en lang række forskellige workshops i mange forskellige fag - og for flere oplæg i mindre grupper.

Tirsdag formiddag holdt Theresa S. S. Schilhab foredrag om forholdet mellem tavs læring og sproglig læring. Efter det fortsatte vi med workshops i det fri.

Her er samlet lidt fotos fra to workshops: "Kystaktiviteter" og "Fysik og kemi med højt til loftet". Det samlede program kan ses i Kalender.

kystaktiviteter med båd, vaders, rejenet, vandkikkert, snorkelgrej mv.

I naturvejleder Mads Brodersens workshop blev vi kastet på hovedet ud i et hav af aktiviteter til undersøgelse af livet på det lave vand.

Kystworkshop

I Mads Brodersens kystworkshop skulle vi have smart tøj på for at være med.

Vi smagte på saltvand...

Ammenam saltvand

Man kan godt smage forskel på oceanisk havvand er 35 promille, vandet ved sydfyn der nok er 10. Foto: Malene Bendix.

Vi fangede små skægge dyr...

Spændende fangst

Rejenet og hvide baljer er alt hvad man behøver for at få masser at kigge på. Foto: Malene Bendix.

Og vi lærte at holde en krabbe, så den tror den har gravet sig ned.

strandkrabbe

Hvis du tager roligt med hele hånden ind under krabben, tror den stadig den sidder på sandbunden. Hvis du lægger hånden over den, tror den den har gravet sig ned. Foto: Malene Bendix.

fysik og kemi med højt til loftet

Fysik/kemi lærer Bjarne Juul Johansen, lærer på Toftegårdskolen i Fåborg og energivejleder på Trente Mølle Naturskole stod for en workshop med fysik og kemi under åben himmel.

Vi startede ganske uskyldigt med småbitte raketter af filmdåser, natron og eddike:

køkkenbordskemi

Fyld filmdåsen halvt med eddike. Hæld et en teskefuld natron i. Hurtigt på med låget. Sæt dåsen med bunden i vejret - og PUFF. Foto: Malene Bendix.

Vi gik videre med vandraketter og konkurrerede om at bygge den mest højtflyvende.

Vandraket

Her er vores raket.
Foto: Malene Bendix.

Men det kunne godt gøres bedre. Bjarne Juul Johansen havde medbragt alle drenges drøm: en appelsinkanon.

Appelsinkanon

Plastikrør passer lige med en appelsin.
Foto: Malene Bendix.

Med helt almindelige dagligdags ting og sager kan man selv lave en bazokalignende helvedesmaskine:

Samling af appelsinkanon

Let at samle.
Foto: Malene Bendix.

Det er svært at fotografere appelsinen når den farer afsted som en kanonkugle og flyver mange hundrede meter op i luften - men man kan fotografere alle os lykkelige, som var med:

Lykke

Appelsinkanoner skaber også lykke.

Malene Bendix