Urtefrikadeller med kød

Sådan laver du urtefrikadeller over bål.

Mælkebøtteblomst - lige før den springer ud.

Lidt om urtefrikadeller

Urtefrikadeller smager dejligt. Urterne samler du i skoven. Her er en opskrift hvor frikadellerne bliver stegt på bål.

Sådan gør du

Vask urterne grundigt. Fjern stængler fra brændenælder og skvalderkål og hak urterne fint.

Bland det hele godt sammen. Farsen skal være ligesom frikadellefars i konsistens. Hvis den er for fugtig og flyder ud, skal der mere mel i. Er den tør og smuldre, så tilsæt flere æg.

Sæt panden direkte på gløderne - det må ikke være så varmt at olien sprutter. Tag evt. panden af bålet og træk nogle af gløderne ud til siden. Sæt så panden her.

Form frikadellerne med en ske. Steg dem på panden 5-10 minutter på hver side til de er gennemstegte. 

braendenaelde_stor3_250.jpg
Brændenælder. Foto: Malene Bendix.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Åbent land, Skov
Årstid:Forår, Sommer

Grej

Til 6-8 personer

  • en pakke hakket kød ca. 250 g (du kan bruge kalv og flæsk, oksekød, kalkun eller lammekød)
  • saml urter f.eks. brændenælder, skvalderkål og mælkebøtteblade så det fylder lige så meget som kødet
  • 4-6 æg
  • lidt mel
  • salt og peber
  • olie til stegning
  • pande
  • paletkniv
  • skål
  • grydeske
  • spiseske

Tid

1-2 timer.

Du skal tænde op i bålet inden du går i gang.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Forfatter: Eva Skytte
Redaktør og fotos: Malene Bendix.