Sluse: Ved Mjels sø

Undersøg slusen mellem Mjels Vig og Mjels sø

På færgevej ved Mjels, der hvor vejen krydser mellem Mjels Vig og Mjels sø, findes en sluse som sikrer at områderne omkring Mjels Sø ikke oversvømmes. Se kort med slusens placering til højre.

Tæt ved slusen findes et gammelt damppumpehus som tidligere har pumpet vand væk fra Mjels Sø området så man kunne dyrke jorden der. I vinteren 2006 blev Mjels Sø genskabt som naturområde efter mere end 100 års anvendelse som landbrugsareal. Samtidig blev det gamle pumpehus bevaret som et autentisk eksempel på bevaringsværdigt byggeri og et minde om en epoke i landskabets historie. Pumpehuset har netop været igennem en nænsom restaurering og en udbygning med udsigtsplatform, og det fremstår nu som et samlingssted for alle naturelskere, som kommer til dette smukke hjørne af nordals. Pumpehuset vil fremover fungere som møde- og madpakkehus og som udgangspunkt for naturformidling.
Se vedhæftede billede af det historiske pumpe hus til højre fra en dag i januar 2014 hvor huset stod under vand.

En tilsvarende pumpe ved den anden ende af Mjels sø blev stoppet i december 2014. Således er der nu to sammenhængende søer - Mjelssø og Bundsø (se filen "Landets allerførste inddæmninger" og "Folder om invielsen af Bindsø") .  

Slusen består af 2 døre og er passiv styret. Dvs. at dørene lukker når vandtrykket ind mod Mjels sø er større end trykket udadtil – altså med tidevandet.

I forløbet ”Undersøg en sluse” kan I arbejde med praktiske opgaver ude ved slusen og for at blive klogere på hvordan klimasluser virker.

Find desuden temasiden om klimatilpasning her på Skoven i Skolen hvor samtlige klimatilpasnings opgaver er samlet.

Se evt. den vedhæftede fil om Vandreruter ved Mjels sø.

Institution

Kontaktperson

Hans Erik Jensen
heje@sonderborg.dk

Grej

Tid

Undervisningsmål

Kolofon

Foto: Hans Erik Jensen