Bålpustepind

Se her, hvordan du snitter og bruger en bålpustepind.

Med bålpustepinden kan du let puste ild i et bål.

Kort om bålpustepinde

Bålpustepinden er et godt værktøj til at puste liv i et bål, der er ved at gå ud, fordi du kan målrette den ekstra luft (ilt) helt præcist. Du kan også bruge den, når du tænder bål.

Bor til bålpustepind
Bålpustepind + bor.
Foto: Lars Borch, Ungdomsringen.

Sådan gør du

Hyldegrene
Du skal bruge en lige hyldegren. De findes oftest som vildskud, der vokser lige op fra gamle grene. Sav en hyldegren af. (Husk at du skal have lov af den der ejer hyldebusken.) Skær sidegrene af grenen.

Bor til bålpustepinde
Du skal bruge et bålpustepinde-bor. Det skal en voksen lave, ved at svejse et almindeligt billigt 6 milimeter bor på et stykke 6 mm rundjern. Rundjernet skal helst bøjes, så der kommer et håndtag, som du kan se på fotoet. Rundjernet skal være så langt, at den lige del bliver mindst 40 centimeter.

Lav bålpustepind
Du skal bruge en hyldepind på 40 cm. Det svarer til længden af boret.
  • Sav hyldepinden til.
  • Bor og træk marven ud af hyldegrenen. Du skal bore lidt ned - og så trækker marv ud. Træk gerne flere gang for at få det ud. Det er en god idé, at bor fra begge ender.
  • Når du er igennem, puster du kraftigt ind i pinden, for at piste smulderet væk. Tag pinden væk fra munden, når der trækkes ny luft ind ellers får man munden fyldt med smulder.
  • Rens pustepinden færdig, ved at trække boret frem og tilbage langs siderne, så du får det sidste marv ud.
  • Afbark pinden - eller skær dit navn i barken. Du kan også skære et mønster. Er det helt afbarket kan du brænde navn i den.
  • Slut af med at afrunde kanterne på pinden, så den er rar at puste i.
I kan snitte mønstre og navne i bålpustepinde.
Tegning: Eva Wulff.

Du kan bruge din bålpustepind, når du tænder bål, til at puste nyt liv i et hensygnede bål, eller når det er kommet nyt brænde på bålet.

Fag:Sløjd
Sted:Skov, By og kultur, Åbent land
Årstid:Forår, Sommer, Efterår, Vinter

Grej

• Lige hyldegrene; de findes oftest som ”vildskud” der vokser lige op fra gamle grene.
  • Snitteknive
  • Save

Til bålpustepinde-bor (se billedet):

• 6 mm bor
  • 6 mm rundjern ca 1 meter
  • Svejseapperat mm

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, ka...

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Tekst og foto: Naturvejleder Lars Borch, der arbejder for Ungdomsringen- Fritids- og undomsklubber i Danmark og Efterskolerne i Danmark.
Redaktør: Malene Bendix.

Materialet er støttet med tilskud fra Tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.