Båltændingskonkurrence

Tænd bål om kap - og kog en liter vand.

Flammerne brænder lystigt.

Kort om båltændingskonkurrence

En lille samarbejdsøvelse, der kan være en fin optakt til at lave bålmad eller som en post, en del af et løb eller lignende.

Sådan gør du

Lav hold
I skal dele jer op i hold af f.eks. 3 personer. Hvert hold får et stykke brænde og alle materialerne ovenfor.

Udfordring
Opgaven er, først at få en deciliter vand til at koge. Det kræver samarbejde og god forberedelse, at få det til at lykkes før de andre.

På et signal går alle i gang:

• I flækker træet
  • I laver optændingsspåner
  • I kommer vand i dåsen
  • I finder sten eller noget andet, som dåsen kan stå på (husk ikke at bruge flintesten, da de kan sprænge på grund at varmen).

Variation
Her er ideer til at variere konkurrencen:

• I kan vælge, at der skal brændes en snor over i stedet. Her er det vigtigt at vinden ikke blæser flammerne væk fra snoren.
  • I kan vælge, at bålet skal tændes uden tændstikker.
  • Aktiviteten kan være en del at et løb, så I tænder bål forskudt af hinanden. Så skal I tage tid og tiden indgår så i resultatet.

Brug bålet
Bagefter kan I bruge de små bål til at lave mad på. Find opskrifter på bålmad i SkovMad

Fag:Idræt, Natur/Teknik
Sted:Skov, Sø og å, Kyst og hav, Åbent land
Årstid:Forår, Sommer, Efterår, Vinter

Grej

• Bålplads
  • Økser
  • Små vaskede dåser - f.eks. fra flåede tomater
  • Et stykke brænde pr. hold
  • Tændstikker
  • Dolke
  • Vand
  • Decilitermål

1 time.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Forfatter: Naturvejleder Lars Borch, der arbejder for Ungdomsringen- Fritids- og undomsklubber i Danmark og Efterskolerne i Danmark

Redaktør: Malene Bendix

Foto: Janne Bavnhøj

Støtte: Materialet er støttet med tilskud fra tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.