Besnøringer

Her kan du finde de mest almindelige besnøringer - altså måder at binde rafter sammen på.
Foto af en færdig krydsbesnøring

Kort om besnøringer

Du bruger besnøringer, når du skal surrer grene eller rafter stramt og sikkert sammen med tov til bivuakker, broer, tårne eller andet af det, som spejderne kalder pionerarbejde. Her finder du de mest almindelige besnøringer. Du kommer nok til at skulle bruge nogle knob - dem kan du finde i Leksikon. 
 

Besnøringsreb og taklinger

Til besnøringer bruger du besnøringreb. Det er en god ide på forhånd at købe besnøringsreb og at forsyne det med taklinger, så det ikke løber op. Køb reb i flere tykkelser - og kort det af i passende længder.
 
Her kan du se, hvordan du laver en takling:
 
Sådan takler du et tov
Sådan takler du et tov, så det ikke løber op.
Tegning: Det Danske Spejderkorps. Her gengivet af Eva Wulff.
 

Besnøringer

Her kan du se de mest almindelige besnøringer. Hvis du kan de første fire, kommer du langt.
 

Vinkelbesnøring

Hvis du skal samle to rafter i en ret vinkel bruger du en vinkelbesnøring.
 
Vinkelbesnøring
 
Bind først et tømmerstik om den vandrette rafte. Sur bagom den lodrette - foran den vandrette og bagom den lodrette for neden, som du kan se det på tegningen. Du skal lægge mindst fire omgange reb - og hver omgang skal ligge indenfor den forrige omgang. Slut besnøringen med et par stramme tørn - og som 3a eller 3b.


Krydsbesnøring

Hvis du skal samle to rafter i en vinkel, som ikke er ret, kan du bruge en krydsbesnøring. Den er let at lægge.
 
Krydsbesnøring
 
Slå et tømmerstik om begge rafter (1). Snør tovet nogle gange rundt om rafterne (2). En enkelt krydsbesnøring (3) sikrer mod bevægelse i én retning. Hvis du vil sikre mod bevægelse i begge retninger, skal du lægge lige så mange tørn i den anden retning - og afslutte med et dobbelt halvstik (4)  


Simpel besnøring

Du bruger en simpel besnøring, hvis du skal binde to rafter sammen i forlængelse af hinanden, f.eks. hvis du vil forlænge en rafte.
 
Simpel besnøring. Tegning: Eva Wulff.
 
Læg først et tømmerstik om begge rafter. Læg et antal tørn rundt om begge rafter - og derefter et tørn ned mellem rafterne. Slut af med et dobbelt halvstik.


Ottetalsbesnøring

Hvis du vil binde tre rafter sammen til en trefod, så kan du bruge en ottetalsbesnøring.
 
Ottetalsbesnøring. Tegning: Eva Wulff.
 
Læg rafterne parallelt med hinanden. De to skal ligge den ene vej - og den i midten skal ligge den anden vej. Begund på midten og sur i ottetaller til hver side. Læg strammetørn vinkelret på til sidst - og slut af med et råbåndsknob over raften i midten. Nu er rafterne klar til at blive vredet på plads - hvis de f.eks. skal bruges til en bro.


Filippinsk besnøring

Du bruger den filippinske besnøring som du ville bruge en krydsbesnøring - til rafter som ikke skal ligge vinkelret. Den er særlig god til tyndere rafter og grene.
 
Filippinsk besnøring. Tegning: Eva Wulff.
 
Læg et slyngestik om begge rafter (1). Sur nogle omgange med dobbelt tov (2). Del de to tove (3). Læg nogle strammetørn med tovene i hver sin retning og bind et råbåndsknob om en af rafterne (4).


Japansk besnøring

Den japanske besnøring kan du bruge til at samle tyndere rafter i en ret vinkel. 
 

Japansk besnøring. Tegning: Eva Wulff.

 
Du surrer med de to tovender samtidig som på tegningen. Slut af med strammetørn og et råbåndsknob.