Bogfinke (Fringilla coelebs)

Her kan du læse om bogfinken.

Bogfinken - en lille fugl som synger om foråret.

Her kan du læse om bogfinken. Klik på det du har lyst til at læse

Vidste du

  • At bogfinken er den næst almindeligste fugl i Danmark
  • At bogfinken er en skovfugl, men at den også gerne vil bygge rede i haver og parker med høje træer.
  • At bogfinkens sang er meget smuk – og meget let at få at høre i april. Lyt efter en fugl der synger ”det det det det ka´jeg si´ li så tit det ska´vær´”.
     

Fakta om bogfinken

Udseende
Bogfinken er på størrelse med en gråspurv. Dens hale er lang – og kløftet for neden. Næbbet er kraftigt og formet som en kegle. Det er stærkt og spidst.

  • Hannen er let at kende. Dens bryst er rødbrunt og på hovedet har den en blågrå hætte. Vingerne har to brede hvide striber som man let kan se, både når bogfinken sidder på jorden eller flyver.
  • Hunnen er gråbrun – men har hvide striber på vingerne ligesom hannen.

Fakta
Bogfinken er den næst-almindeligste fugl i Danmark (den mest almindelige er solsorten). Her kan du se lidt fakta om bogfinken:

 Bogfinke-tabel   
 Længde  14,5 cm
 Vingefang  25 – 28 cm
 Vægt  19 – 23 g.
 Alder  2 – 5 år
 Lever den alene, i par eller flok  Lever i par mens yngler, ellers i små flokke
 Trækfugl eller standfugl  Nogle fugle er standfugle, mens andre trækker sydpå om vinteren. Samtidig får vi også vintergæster nordfra
 Yngle-tid  Maj til august
 Hvor mange kuld unger  1 – 2
 Hvor mange æg  3 – 6 brunlige æg med violette pletter
 Hvor lang tid ruger bogfinken  12 – 14 dage
 Hvor lang tid går der før unger er flyvefærdige ?  12 – 14 dage
 Hvor lang tid går fra ungerne er flyvefærdige til de er uafhængige ?  2 – 3 uger

 

Bogfinkens liv

Levested
Bogfinken er egentlig en skovfugl og lever både i løvskov og nåleskov. Men den er også almindelig i haver og parker med høje træer.

Føde

  • Om sommeren spiser bogfinken mest insekter, som den finder oppe i træerne
  • Om vinteren spiser bogfinken også insekter, hvis den kan finde nogen, men ellers lever den mest af frø og frugter som den finder på jorden. Den spiser f.eks. bog (Bogfinke) og frø af fuglegræs, hønsetarm, skovstjerne mm.
     

Bogfinken får unger

Sang
Bogfinke-hannen øver sig lidt på sin sang i marts – men i først i april synger den rigtigt. Du kender sikkert sangen. Når man først har lagt mærke til den, glemmer man den ikke igen. Den synger noget der lyder som: ”det det det det ka´jeg si´ li så tit det ska´vær´”. Det lyder som om den kaster kaskader af toner ned fra sin sangpost højt oppe i træerne.

Hannen synger af flere grunde:

  1. Han forsvarer sit territorium – det område som han skal bruge til at bygge rede i og finde mad til ungerne.
  2. Han lokker en hun til som vil parre sig og få unger med ham.
  3. Om sommeren synger hannen også for at lære de unge fugle at synge. Det er nemlig ikke bare noget de kan af sig selv.

Parring og utroskab
Hannen og hunnen parrer sig rigtig mange gange. Forskere har talt, at for at få et kuld æg, parrer de sig 200 gange! Det skyldes nok, at bogfinke-hunnen ikke er helt tro mod sin mage. Hun kan godt finde på at parre sig med en anden han også.

For hannen gælder det om at få sin sæd til at befrugte hunnens æg, så hans gener kan vandre videre til ungerne. Derfor parrer han sig alt hvad han kan med hende. Men det nytter ikke altid. En del af ungerne i rederne har faktisk en anden far, end ham der fodrer dem.

Rede
Hunnen bygger en fin lille rede af græs, blade, mos og lav. Hun forer reden med fjer og små rødder – og pynter den udenpå med edderkoppespind. Reden bliver anbragt tæt ind til stammen på et træ. Hannen flyver med hunnen mens hun bygger – men han hjælper ikke, selvom hun faktisk flyver 1000 gange frem og tilbage for at finde rede-materiale.
 
Æg og unger
Hunnen lægger 3 – 6 æg. De er brunlige med violette pletter. Det er kun hunnen der ruger. Efter 14 dage klækkes æggene – og de små unger kommer ud. Hannen og hunnen hjælper hinanden med at finde føde til ungerne. De spiser små dyr som larver, fluer og edderkopper. Ammenam.

Når ungerne er ca. 2 uger er de flyvefærdige. Efter 2 – 3 uger forlader de reden.
 

Bogfinkens udbredelse

Udbredelse i Danmark
Bogfinken findes i hele Danmark.

Udbredelse i Verden
Bogfinken er udbredt over hele Europa – og i Nordafrika.
 

Bogfinken og mennesket

Foderbræt
Hvis du kender en have med et foderbræt, så læg fuglefrø, nødder og franskbrød ud til fuglene, og sæt dig stille og kig på dem der kommer. Her vil du helt sikkert se bogfinker. De hopper for det meste rundt nede på jorden og samler frø op.

Hvem, hvad, hvor

Sted:Skov, Åbent land, By og kultur
Årstid:Forår

Kolofon

Forfatter: Malene Bendix.
Foto: Morten D. D. Hansen, Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Tak til naturvejleder Allan Gudio Nielsen fra DOF for gennemlæsning af artiklen.

Kommentarer