Brug dit gamle juletræ

Se her, hvordan du kan bruge alle dele af dit gamle juletræ.

Et juletræ kan saves op til mange ting.

Kort om at bruge sit juletræ

Når lysene er slukket, gaverne er givet og alle er blevet skudt ind i det nye år, så står juletræet tilbage. Du kan genbruge hele dit gamle juletræ til en masse forskellige ting. Se her hvordan. (Find også ideerne i en pdffil).

Sådan gør du

Klip grene af
Du starter med at klippe eller save grenene af juletræet. Lad det nederste af grenene blive siddende på stammen - for dem skal du bruge (se tegning øverst). Grangrenene kan du bruge til at lægge over roser eller krydderurter i en have for at beskytte dem mod frosten.

Nu har du en stamme med afklippede grene tilbage (se tegning øverst). Se nedenfor, hvad du ka lave af de forskellige dele.

1) Uld-ten
Den øverste krans kan du bruge til en hånd-ten, som du kan spinde uld med. Snit barken af - og sæt en klump ler fast på hver gren - og en lille krog i toppen. Lad gren og ler tørre en uge, så er du klar til at spinde din egen uldtråd.

Ten til at spinde uld
Ten af toppen - til at spinde uld.

2) Æble-spidder
Den næst-øverste krans kan bruges til at spidde æbler til fuglene. Snit barken af og spids sidegrenene. Bind en snor fast og vupti har du en æble-spidder, som du kan hænge op i et træ. Solsortene elsker æbler om vinteren.

Æble-spidder til fugle
Sæt æbler på din æblespidder - og bliv ven med fugle.

3) Knagerække
De tre midterste, kan du let bruge til en knagerække – eller faktisk to. Sav stammen igennem på langs med en fuksvans. Afbark de to knagerækker - og bor huller, så den kan hænges op.

Knagerække af grantræ
Knagerække af halvt grantræ.

4) Tørrestativ til vanter og strømper
Afbark kransen og tør den. Snit et hak i stammen så den kan hænge på tørresnoren. Når kransen er tør, kan du pudse den med sandpapir.

Tørrestativ til vanter og sokker
Tørrestativ.

5) Fuglehule
Den næst nederste krans kan du bruge til at lave fuglehuler. Bor huller med et bor og fyld hullerne ud med fuglefoder blandet med palmin og margarine.

Fuglehule til fuglefoder
Læg fuglefoder & fedt i hullerne - og hæng fuglehulen op.

6) Foder-automat
Bor to huller til at sætte snoren fast i. Skær en skive af. Bor det store hul lodret ned gennem stammen. Bor ind fra siderne til du rammer hullet i midten. Skær hak skråt ned ved de vandrette huller, så foderet ikke falder ud af sig selv. Lav en tragt af en plastikflaske og du har en  naturlig foderautomat, der kan hænge i en gren.

Foderautomat med sodavandsflaske
Foderautomat - med sodavandsflaske.

7) Fakkel
Den nederste del af træet kan du save halvt igennem på langs. Sav to eller tre savspor. Du skal save langt ned for at få en fakkel der brænder længe. Lad faklen tørre på radiatoren eller et andet varmt sted – så den bliver knastør. Så er du klar til at tænde faklen en aften hvor det ikke blæser for meget. Hæld evt. lidt tændvæske eller stearin ned i midten, hvor savsporerne krydser - for at få gang i den.

Fakkel af juletræets bund
Lav en fakkel af den nederste del.

God fornøjelse!

Fag:Billedkunst, Natur/Teknik, Sløjd
Sted:Skov, By og kultur
Årstid:Vinter

Grej

• Sav og kniv
  • Grensaks eller økse
  • Håndbor eller boremaskine med 30 mm bor

Tips
Du skal bruge en kniv og en sav til det meste. Vil du bore huller eller save bunden op til en fakkel, er det en god ide at gøre det inden, du saver stammen op. Så kan du få en kammerat til at holde mens du borer eller saver. Du skal bruge et bor på mindst 30 mm til ”fuglehulerne” og til foder- automaten.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Forfatter: Rasmus Østerby, Moveout, lærer på Thorning Skole, naturfagsinspirator Silkeborg Kommune, Pd. i Naturfagsdidaktik og formand for Kompedal.
Redaktør: Malene Bendix
Tegning: Rasmus Østerby