Mandala i naturen

Lav en mandala i naturen - og brug den til mangt og meget.

Mandala som en spiral lavet af strandsten.

Kort om mandala i naturen

Mandala er smukke symmetriske mønstre, som kan tegnes ind i en cirkel. I østen bruger man dem til at meditere på. Det er sjovt - og let - at lave enkle mandalaer ude i naturen - og af naturens materialer. Og så er det en rar måde at arbejde sammen på.

Archimedes spiral
Her er skabelon til en spiral - Archimedes spiral.

Sådan gør I

• Vælg en skabelon. Skal jeres mandala være en spiral? En cirkel delt med et kryds? En cirkel delt i 8 lagkagestykker? En række cirkler indeni hinanden? Eller noget helt syvende?
  • Tegn cirklen op - og mønsteret i cirklen - med fingre eller en pind.
  • Find ting i naturen - og hjælp hinanden med at lægge en flot mandala.
I kan også lave særlige regler for, hvad der skal være i jeres mandala. Se nedenfor hvordan I kan bruge mandala i skolen.

Mandala af blomster og sten fra stranden
Mandala af strandens blomster, tang og sten.
Foto: Frode Svane.

Mandala i skolen

I skolen kan I bruge mandala til mange forskellige ting. Her er eksempler:

I billedkunst:
  • Smukke mønstre i sand, skovbund, på mark, i vand.
  • Brug mandala-ideer til forgængelige kunstværker af naturens materialer: Landart.
I biologi og natur-teknik:
  • Lav en mandala for livet på forstranden, en for livet i klitten, en for livet på strandengen osv.
  • Lav en mandala for et økosystem
  • Lav en mandala af træernes frugter
  • osv.
I matematik
  • Lav en mandala, som viser forskellige brøker.
  • Lav en mandala, som er symmetrisk over en/to/tre symmetriakser
  • Lav forskellige spiraler

Mere om mandala

Mandala betyder cirkel på det klassiske indiske sprog sanskrit. Mandala bruges til meditation og åndelig fokusering indenfor buddhismen og hinduismen. Det er egentlig et kvadrat indtegnet i en cirkel - som et palads med fire porte mod de fire verdenshjørner.

Mandala

Arbejdet med mønstre i sand eller skovbund samler en gruppes koncentration om et fælles, flygtigt produkt, som på en gang kan være smukt og formidle viden.

Fag:Billedkunst, Natur/Teknik, Matematik
Sted:Skov, Sø og å, Kyst og hav, Åbent land, By og kultur
Årstid:Forår, Sommer, Efterår, Vinter

Grej

• De materialer I kan finde i naturen
  • Måske en skabelon

Som I vil.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, ka...

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Forfatter: Malene Bendix
Foto: Frode Svane.

Grundideen er lånt fra Friluftsrådet i Oslofjorden i Norge fra en workshop på Ute är Inne konferencen i Malmö i september 2011.

Materialet er støttet med tilskud fra Tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.