Nyhedsbrev

Almanak
Gå en dag tilbage20-04-2014Gå en dag frem
Bierne samler harpiks fra kastanjetræets kæmpestore knopper. De bruger det til at tætne deres bistade med. Når bierne bruger harpiksen, kalder vi den for propolis.
 LEX  FOTO  SKOVBØGER  REGLER  SNIT  SKOVMAD  LINK 
Udskriv sidePrintkurv

Urtesmør

Lidt om smør

Du ved sikkert godt at smørret kommer fra fløden fra mælken fra koen. Men hvordan bliver det egentlig til smør? Her er tre forskellige metoder til, hvordan I kan lave jeres eget smør, og smage det til med skovens grønne urter. Det er ikke så svært.

Hvad skal du bruge

  • Piskefløde (½ liter giver ca. 250 g smør)
  • Salt
  • Finthakkede urter fra skoven - f.eks. skovsyre, almindelig syre, løgkarse, ramsløg, friske bøgeblade, vejbred.
  • Kniv & bræt
  • Evt. et rent viskestykke
Der er flere måder at piske fløden til smør. I skal bruge:
  • Enten: Et syltetøjsglas + en nød, en træperle eller en kastanje
  • Eller: Et piskeris I har lavet af tynde grene + en kniv og sejlgarn
  • Eller: En tynd plastikpose - f.eks. en almindelig affaldspose med en nød, en træperle, en kastanje eller en mønt i. 

Tid

20 minutter.

Sådan gør du

Her får du tre metoder:
 
Smør 1
Hæld fløde op i et syltetøjsglas. Der skal højst 1/3 fløde i glasset. Kom nødden eller træperlen i glasset. Ryst glasset til du kan se en klump af smør inde i det. Det tager omkring et kvarter.

Smør 2
Lav et piskeris af tynde grene. Hænd fløden op i en skål - og pisk fløden til den bliver til smør.
 
Smør 3
Hæld fløde i posen sammen med nødden. Pust posen op - og bind knude på posen, så der er masser af plads til fløden. Ryst fløden i posen til det er blevet til smør.
 
 
Når smørret er færdigt, hælder du kærnemælken fra. Du kan evt. si og vride smøret i et rent viskestykke. Smag smørret til med lidt salt og hakkede urter fra skoven (skovsyre, almindelig syre, løgkarse, friske bøgeblade eller vejbred).

Forslag til videre arbejde

Forfatter

Malene Bendix

 


Bottombar
SøgKontakt osSkovBiblioteketUV MaterialerSkovAvisenOm SISDanmark RundtLearn About Forests