Havtorn (Hippóphae rhamnoides)

Her kan du læse om busken havtorn, som vokser ude ved havet.

Foto af Havtorn

Kort om havtorn

Her kan du læse om havtorn - eller almindelig havtorn, som den også kaldes. Klik på det du har lyst til at læse om:

Havtorns biologi

Hvor kan du finde havtorn
Havtorn er en busk, som vokser vildt på klitter, skrænter og krat ude ved havet. Den kan blive op til 3 meter høj - og elsker lys og jord med kalk i. Havtorn kan skyde rod-skud, som bliver til nye buske. Derfor kan den danne tætte krat.
 
Sølvblade
Havtorn hører til sølvbladfamilien - og det kan man godt forstå, når man kigger på dens lange, smalle blade. De er nærmest sølv-grønne. Oversiden er grå-grøn - og undersiden er sølvhvid med mange bløde, hvide hår.
 
Gren-torne
Til gengæld er havtorn en stikkende busk. De fleste grene og kviste ender i en torn. Det gør det svært, når man vil plukke havtorns gule bær.
 
Blomster
Havtorn blomstrer i maj og juni. Der er hanplanter med små gule hanblomster, som laver pollen. Og så er der hunplanter med små lysegrønne hunblomster, som bliver bestøvet.
 
Bier er vigtige bestøvere - og havtorn er en vigtig plante for bierne.
 

Havtorns bær

Havtorns bær gule og orange bær er et kapitel for sig. De smager godt i syltetøj, men de er svære at få fat på. Se her hvorfor:
  
Frost
Havtornens bær er modne i august/september. Hvis du bare plukker et gult bær og spiser det, smager det meget surt og snerper munden sammen. Havtorne-bær skal have frost, før de er gode. Så hvis du plukker havtornebær, skal du putte dem i fryseren en dag, før du bruger dem.
 
Havtorn har en særlig strategi. Fuglene skal spise dens bær - men først, når det er vinter. Vinterfugle og trækfugle vil nemlig sprede frøene længere omkring.
 
Svære at plukke
Derfor er det også svært at plukke havtorns bær. De løsner sig ikke, når de er modne, men sidder godt fast på grenen og smatter let ud, når man plukker dem. Måske er det deres strategi, at fuglene skal spise dem lige fra grenene.
 
Når du skal plukke havtornebær, skal du tage fat med neglen ved bærrets stilk - og knibe bærret af. Du kan også bruge en saks og klippe en klase af.
 
Stik
Og så en sidste ting. Havtorns grene ender allesammen i en gren-torn - og de stikker. Derfor skal du plukke forsigtigt. Det kan være godt at have lange ærmer - og måske handsker på.
 
C-vitamin bombe
Men det er det hele værd. Havtorn smager utroligt godt som syltetøj - og så er bærrene helt fulde af C-vitamin. Forskere har fundet ud af, at der er 15 gange så meget C-vitamin i et gram havtorn, som i et gram citron.
 
Helbredende havtorn
Forskerne mener også, at havtorns bær kan sænke risikoen for sukkersyge, hjerte-kar sygdomme og kræft. Men det er vist kun afprøvet på mus indtil videre.
 
Spirer let
Havtorns bær spirer let - og det er smart, når de skal spredes af fugle.
 

Havtorns træ

Havtorns ved er hårdt og blankt. Man bruger det til at dreje ting af.

Hvem, hvad, hvor

Sted:Kyst og hav
Årstid:Sommer

Kolofon

Forfatter: Malene Bendix.

Kommentarer