Nedbryderzoo

Lav terrarier til små dyr - som små bure - og undersøg nedbrydning.
Din egen zoologiske have.

Kort om nedbryderzoo

Alle de visne blade og døde dyr, som lander på skovbunden bliver spist af nedbrydere. Regnorm, bænkebidere, tusindben, snegle, biller og mange andre smådyr. Nedbryderne er mange forskellige - og meget forskellige. Du kan lave en zoologisk have, hvor du studerer nogle af dem.
 

Sådan gør du

På jagt
Gå på jagt efter små dyr i skoven, i haven, skolegården, på engen, ved søen eller et andet sted. Du kan finde forskellige fangst-metoder i aktiviteten "7 måder at fange små dyr". Hæld dyrene op i hvide bakker - og brug bentællernøglen til at grovsortere dine dyr i forskellige syltetøjsglas.
 
Bentællernøglen
Bentællernøglen.
Tegning: Eva Wulff.
 
Hvem skal med hjem
Find ud af hvilke dyr du vil have med hjem. Læg dem i forskellige syltetøjsglas med huller i låget - og læg lidt blade, halvrådne grene og jord ned til dem. Tag også poser med visne blade, bark, halvrådne grene og måske lidt jord fra der, hvor dyrene lever. Og tag grønne blade og græs med hjem.
 
Undersøg dyr
Mens du er ude kan du tegne nogle af dine dyr. Skriv på din tegning, hvor mange ben dyret har - og beskriv de forskellige kendetegn som dyret har. Prøv også at finde ud af hvilket slags dyr det er vha. bentællernøglen. Hvis du har en bog om smådyr, kan du også slå dyret op og læse mere om hvordan det lever. Det vil hjælpe dig, når du skal lave et godt hjem - eller et terrarium - til dyret.
 
Byg en zoologisk have
Du kan lave en zoologisk have med nedbrydere og andre smådyr derhjemme. Lav små terrarier til de forskelllige dyr. Nogle kan du lave i syltetøjsglas, som du maler tremmer på med tush og sætter navneskilte på. Andre kan du lave i gamle akvarier eller papkasser.
 
De fleste smådyr kan godt lidt at der er mørkt og fugtigt, så stil ikke dit zoo i vindueskarmen. Du kan have alle mulige nedbrydere - og også andre dyr som rovdyr og planteædere i dit zoo - f.eks. regnorm, tusindben, bænkebidere, snegle, biller, ørentviste, skarnbasser, skolopendre... Men undersøg hvad de spiser, så du kan give dem den mad, de har brug for. Her er lidt ideer til forskellige terrarier. Terra betyder jord - og et terrarium er et akvarium med jord i stedet for vand.
 
Bænkebider-bo
Bænkebideren er et krebsdyr, der er gået på land. Den ånder med gæller - og derfor kan den kun leve på fugtige steder. Når du skal indrette et terrarium til bænkebideren, kan du bruge et stort syltetøjsglas - eller et lille akvarium. Læg lidt jord ned i bunden, nogle mospuder, visne blade og gamle halvrådne grene. Giv et sprut med en sprøjteflaske ind imellem, så der ikke bliver for tørt. Bænkebiderne kan godt lide at få lidt grønt at spise også. 
 
Bænkebiderne lægger æg, som hunnen går rundt med i en pose på maven. Hvis du forsigtigt vender en bænkebider på ryggen, kan du være heldig at se ægposen - eller måske en masse nyklækkede unger.
 
Kuglebænkebidere kan rulle sig sammen til en kugle. De kan klare mere tørke end de andre bænkebidere.
 
Bænkebideren er en af naturens skraldemænd - nedbryderne. Den spiser døde blade, døde dyr, svampe og bakterier. Prøv at lægge et lille stykke hvidt papir ned i dit terrarium. Efter et par dage kan du være heldig at finde bittesmå bænkebider-lorte på papiret. Prøv at samle dem sammen og lugt til dem - de lugter af jord. Bænkebideren er med til at lave jord.
 
Sammen med bænkebiderne kan du også have tusindben og andre smådyr fra skovbunden.
 
Sneglebo
I et stort glas eller et akvarium, kan du lave et sneglebo. Sneglene kravler langsomt rundt både vandret og lodret, så det er en god ide at dække åbningen med et låg med huller i - eller stof eller gazebind, så sneglene ikke kravler ud.
 
Snegle skal have jord i bunden af akvariet, noget mos og gamle grene og grønne blade og græs at spise. Stil nogle flotte grene ind i akvariet, så du kan se sneglene kravle rundt på dem. Snegle er bløddyr, der let tørrer ud. Derfor har de det bedst, hvor der er lidt fugtigt og mørkt.
 
Du kan både hente snegle med huse ind - som havesnegle eller kratsnegle - og snegle uden huse - som skovsneglen.
 
Snegle kravler rundt på en fod. Den har en ru tunge - lidt ligesom et rivejern. Med raspe-tungen skraber den lag af alger og bakterier af døde og levende grene og blade.
 
Kig på sneglene i dit sneglebo. Kan du finde deres øjne? Kan du finde åndehullet i siden? Kan du se, hvordan de bevæger sig på deres ene fod og et tyndt lag af slim? 
 
Edderkoppe-terrarium
I et akvarium eller et andet stort gennemsigtigt kar kan du også lave et terrarium for edderkopper. Fyld lidt jord eller sand i bunden af karet og stik nogle kviste ned i jorden. Læg også lidt visne blade på jorden. Se hvordan f.eks. korsedderkoppen sætter et net op mellem kvistene. Trådene er meget meget tynde - 0,003 millimeter. Der findes forskellige typer af net. Korsedderkoppen laver hjulspind - de ligner hjul.
 
Nogle edderkopper fanger deres bytte uden net. De er meget hurtige og springer på deres bytte. 
 
Edderkopper er rovdyr, så du er nødt til at fange fluer til dem. Fang fluerne levende - og slip dem ind i terrariet. Se hvordan korsedderkoppen fanger dem i nettet - spinder dem ind, lammer dem ved at sprøjte gift ind i dem med deres giftkroge - og til sidst æder deres bytte. 
 
Kig også godt på edderkopperne i dit terrarium - og prøv at tegne en. Som du kan se har den 8 ben. Et lille hoved og en stor bagkrop. Kan du se giftkrogene på hver side af hovedet?
 
Gæster i zoo
Stil dine glas og terrarier op, så de tilsammen danner en lille zoologisk have. Sæt navneskilte på dyrene. Du kan også udfylde et dyrekort for hvert dyr du har lært at kende - og lægge det ved siden af buret.
 
Dyrekort
 
Dyrekort Skriv og tegn om dit dyr her
Hvad hedder dit dyr
 
 
 
 
 
 
Tegn dit dyr
 
Hvor mange ben
Hvor mange vinger
Hvor langt er dyret
 
 
 
 
 
 
 
 
Hvor bor dyret
...og skal det have noget særligt i sit bur
 
 
 
 
Hvad spiser dyret
 
 
 
 
 
Kan dyret noget sjovt
 
 
 
 
 
 Grundspørgsmål er lånt af Bent Leicht Madsen fra bogen "Børn, dyr & Natur" (1988)

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.