Byg en krabbefanger

Det er sjovt, let - og lidt uhyggeligt - at fange krabber. Her kan du se, hvordan du gør.
Fang krabber. Foto: Malene Bendix.

Lidt om at fange krabber

Her kan du se, hvordan du bygger flere forskellige typer af krabbefangere - og hvordan du fanger krabber.
 
Lidt om krabber
Krabber lever i havet - og du kan støde på dem på det lave vand. De gemmer sig mellem sten og tang - og er lette at fange fra en bådebro eller en høfte - hvis du lokker med noget godt. Det er tit strandkrabber, du fanger ved kysten.
 
Madding
Krabber er nærmest altædende. Derfor kan du fange dem med mange forskellige typer af madding. Du kan bruge pølse eller skinke fra din madpakke. Men du kan også bruge en snegl, en musling eller en reje, som du har kvast. Det er krabbens naturlige føde.
 
Krabbens skellet
Krabben er hård udenpå og blød indeni. I modsætning til os mennesker bærer den sit skelet udenpå. Derfor kan den ikke vokse mere end skellettet tillader. Når en krabbe bliver for stor til sit gamle skjold, så smider den det – og for en tid har den et nyt, blødt skjold, som kan udvide sig - og som i løbet af et par dage bliver hårdt. Man kalder disse krabber for smørkrabber, og hvis du er en flittig krabbefanger, vil du ind imellem møde sådan en blød krabbe.
 

Sådan gør du

Byg en krabbefanger
 
krabbefanger_300p.jpg

Krabbefanger.
Tegning: Eva Wulff.
 
Den flotte
Krabbefangeren her er superflot - og let at lave med lidt værktøj.
  • Sav en rundstok til i den ønskede længde - fx 20 cm
  • Bor et hul, og stik sejlgarnet igennem og bind fast
  • Bind klemmen i den anden ende
  • Lav en løkke tæt på klemmen, som stikkes igennem møtrikken, og trækkes over den. På denne måde er det let at justere afstanden mellem klemme og møtrik.

krabbefanger2_250p.jpg

Bind møtrikken fast.
Tegning: Eva Wulff.

Den primitive
Hvis du en dag står ude ved havet og får lyst til at fange krabber, så kan du let gøre det - bare du har en snor i lommen.
  • Find en pind og en hulsten eller en anden sten.
  • Bind snoren fast i pinden - og i stenen.
  • Find en musling eller en strandsnegl - og slå den i stykker med en sten. Bind den fast på stenen.
  • Så er du klar til at fange krabber.
tunoe_sommer_2006_0.jpg
Krabbefangst på Tunø.
Foto: Malene Bendix.

Fang krabber
Krabber jager egentlig mest om natten, men med krabbefangeren og god madding, kan du lokke de sky dyr frem selvom det er dag. Fisk med krabbefangeren efter krabber under en badebro - eller mellem stenene i en høfte. Krabberne kan lugte kødet som sidder i klemmen - og vil komme frem og tage fat i det med deres klosakse. Og så skal du være både rolig og listig. Hejs og løft roligt både krabbe og klemme op gennem vandet - og vær evt. klar til at fange krabben med et net - eller løft den hele vejen op i en spand.
 
I spanden
Du kan let have flere krabber i samme spand. Læg mærke til, hvordan de bevæger sig rundt imellem hinanden. Hvad gør de stærkeste? Og hvad gør de svageste? Hvad sker der, hvis du lægger et lille stykke madding derned? Pas godt på dine krabber - de skal have det godt, mens du har ansvar for dem.
 
Hold en krabbe
Krabber ser jo drabelige ud, med skarpe klosakse. Men hvis du fanger en krabbe, kan du godt holde den i hånden. Tag stille og roligt fat om bagkroppen. Måske vil krabben forsøge at komme fri vha. sine klosakse, så det er vigtigt at få fat så langt bagud, at den ikke kan nå dine fingre. Du kan også bare holde den på en flad hånd eller med begge hænder formet som en skål. På denne måde er det nemmere at kigge på krabben, idet den er mere rolig. 
 
Han eller hun
Du kan let undersøge de krabber du har faget, uden at de kommer noget til. Undersøg fx, om I har fanget en han eller en hun. Vend krabben om på ryggen - og kig efter, om halen er er trekantet og har tre led - for så er det en han. Hvis halen er mere afrundet , er det en hun. Kig evt. ind under hannens hale - og se dens to tissemænd!
 
krabbe-han-oe-hun-ned_200p.jpg
Øverst: En han med trekantet hale.
Nederst en hun med afrundet hale.
Tegning: Eva Wulff.
 
Krabbevæddeløb
Når du har fanget alle de krabber du vil og kigget på dem, så er det tid at slippe dem ud i havet igen. Det er sjovest at gøre med et krabbevæddeløb. Tag spanden med krabber - og bær den nogle meter op på stranden. Sats på, hvilken krabbe I hver i sær tror vil komme først ned til vandet. Hæld krabber og vand ud - og se hvem der kommer først!

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.