Egevikler (Tortrix viridana)

En lille grøn sommerfugl, som kan få et helt egetræ til at visne.
Egeblade
Her kan du læse lidt om den lille sommerfugl, egevikler, der kan afløve hele egetræer.
 
Klik på det, du vil læse om:

Hvordan ser egevikleren ud

Egevikleren er en lille grøn sommerfugl, der er mellem 8,5 og 11 mm lang. Egeviklerens forvinger er lysegrønne og gullige i kanten. Den ene ligger lidt ind over den anden (taglagt). Bagvingerne er blege og har frynser.
 

Hvor findes egevikleren

Du kan finde egevikleren på egetræer om sommeren - fra maj til august.
 

Egeviklerens liv

Ved midsommer sværmer han og hun - og hunnen lægger æg i egetræet. Næste forår klækkes æggene og de larver der kommer ud kravler ind i egetræets knopper og æder af dem og af de nye blade. Larverne er 15 mm lange og grønne. De spinder bladene sammen og forpupper sig inde i dem. Du vil kunne se larverne hænge i spindetråde fra egetræet.
 

Egevikleren afløver hele træer

Hvis et egetræ bliver angrebet af mange larver på en gang, kan hele træet blive afløvet, dvs. miste bladene. Du kan se at det er egevikleren der har været på spil, hvis et træ er afløvet fra toppen af kronen.
 
Der er andre sommerfuglelarver, der har de samme dårlige vaner som egevikleren. Lille og stor frostmålerlarve afløver også egetræer nogle år. De starter fra bunden af kronen.
 
Egetræer kan sætte nye sommerskud - og på den måde fortsætte med at lave fotosyntese. Men hvis de angribes flere år i træk, kan de svageste træer bukke under og dø.
 

Bekæmpelse ?

Skovens folk kan ikke undgå at larver af egevikler og frostmåler angriber træerne - og det er heller ikke muligt at bekæmpe larverne. Vi må vente på naturens store reguleringsmekanismer træder i kraft. Efter to-tre år med en stor bestand, vil sommerfuglene blive angrebet af sygdomme og parasitter og andre naturlige regulerings-mekanismer, så bestanden af sommerfugle vil falde igen til et ikke epidemisk niveau.
 

Viklere

Egevikleren tilhører viklerne - en gruppe af små sommerfugle, der ligner hinanden. De har næsten firkantede forvinger, som de holder tagstillet når de sidder stille. Viklernes larver lever ofte mellem blade som de har spundet sammen - og det er nok derfor gruppen har fået sit navn. Der er omkring 200 arter af viklere i Danmark.