Hyldeblomst-saft

Sådan laver du saft af hyldeblomster.

Duft til hyldeblomster.

Lidt om hyldeblomster

'Nu breder hylden
de svale hænder
mod sommermånen'

Sådan skrev Johannes V. Jensen så smukt i 1917. Man bliver helt glad og sommervarm af sådan nogle ord.
 
Du kender sikkert hyldens duftende hvide blomster der står og lyser i store flade skærme om sommeren. Hylden blomstrer i juni og juli i Danmark - og derfor er blomstrende hyld alt hvad der er sommer for mange mennesker. Det smarte er at du kan tage sommeren, og koge den ind til klare dråber, og hælde den på flasker - ved at lave saft af hyldens blomster.
 
Obs: Tag ikke fejl af Hyld og Druehyld. De ligner hinanden, men druehyld er giftig. Druehyld blomstrer i april-maj. Blomsterne er gulgrønne og sidder i små toppe - ikke i flade skærme.
 
 
Nærbillede af hylderblomster
 
Her kan du se blomsterne helt tæt på. Yderst er de hvide kronblade. Så kommer støvdragerne med det hanlige støv. Og i midten sidder det hunlige støvfang.
Foto: Janne Bavnhøj.

 

Sådan gør du

  • Find hyldebuske, og pluk en masse blomster i en kurv.
  • Kig blomsterne igennem og tag insekter og brune blomster fra.
  • Klip med en saks blomsterne og de tyndeste blomsterstængler ned i en krukke eller en gryde. De tykkere blomsterstængler kan give en lidt fad smag. 
  • Bland blomsterne med citronsaft, sukker og citronsyre.
  • Kog vandet, og hæld det over hyldeblomsterne, og rør det hele godt sammen.
  • Tilsæt Atamon.
  • Lad blomsterne trække et køligt sted i 3-4 dage. Mens de trækker skal du ind imellem røre lidt i krukken/gryden, for at blomsternes smag og duft kan komme over i lagen.
  • Til sidst sier du blomsterne og citronerne fra. Stil et dørslag oven i en gryde. Læg et viskestykke oven i dørslaget. Hæld saft og hyldeblomster og hele molevitten op i viskestykket - og se den rene klare hyldeblomst-saft løbe ned i gryden.
  • Hæld din hyldeblomst-saft på flasker som du har skyllet med kogende vand og Atamon, og sæt prop på. Hvis du vil, kan du printe tegningen nedenunder ud og klistre den fast på flasken som etiket.
  • Saften kan du nyde kold hele sommeren - og varm med ekstra citron, når det bliver koldt.
 
Hyldeblomstsaft.
Tegning: Eva Wulff.

Hvem, hvad, hvor

Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Skov
Årstid:Sommer

Grej

  • 20 klaser af hyldeblomster
  • Saft af to citroner 
  • 1 liter vand
  • 1 kilo lyst sukker
    (halvdelen af sukkeret kan også være rørsukker, honning eller mørk farin, så får saften en mørkere farve og mere krydret smag)
  • 20 g vin- eller citronsyre
  • 1 tsk flydende Atamon eller ½ tsk Atamonpulver
  • Stor gryde eller krukke & ske
  • Kurv til at plukke blomster i
  • Saks
  • Bål eller komfur
  • Rene flasker

Tid

½ - 1 time til at lave saften.
Tid til at plukke blomster.

Undervisningsmål

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.

Kolofon

Forfatter og foto: Malene Bendix.

Tegning: Eva Wulff.