Kig på træernes blomster. Pluk hyldeblomster og lav saft.
Lidt om hyldeblomster
'Nu breder hylden
de svale hænder
mod sommermånen'

Sådan gør du
-
Find hyldebuske, og pluk en masse blomster i en kurv.
-
Kig blomsterne igennem og tag insekter og brune blomster fra.
-
Klip med en saks blomsterne og de tyndeste blomsterstængler ned i en krukke eller en gryde. De tykkere blomsterstængler kan give en lidt fad smag.
-
Bland blomsterne med citronsaft, sukker og citronsyre.
-
Kog vandet, og hæld det over hyldeblomsterne, og rør det hele godt sammen.
-
Tilsæt Atamon.
-
Lad blomsterne trække et køligt sted i 3-4 dage. Mens de trækker skal du ind imellem røre lidt i krukken/gryden, for at blomsternes smag og duft kan komme over i lagen.
-
Til sidst sier du blomsterne og citronerne fra. Stil et dørslag oven i en gryde. Læg et viskestykke oven i dørslaget. Hæld saft og hyldeblomster og hele molevitten op i viskestykket - og se den rene klare hyldeblomst-saft løbe ned i gryden.
-
Hæld din hyldeblomst-saft på flasker som du har skyllet med kogende vand og Atamon, og sæt prop på. Hvis du vil, kan du printe tegningen nedenunder ud og klistre den fast på flasken som etiket.
-
Saften kan du nyde kold hele sommeren - og varm med ekstra citron, når det bliver koldt.

Hvem, hvad, hvor
Grej
- 20 klaser af hyldeblomster
- Saft af to citroner
- 1 liter vand
-
1 kilo lyst sukker
(halvdelen af sukkeret kan også være rørsukker, honning eller mørk farin, så får saften en mørkere farve og mere krydret smag) - 20 g vin- eller citronsyre
- 1 tsk flydende Atamon eller ½ tsk Atamonpulver
- Stor gryde eller krukke & ske
- Kurv til at plukke blomster i
- Saks
- Bål eller komfur
- Rene flasker
Tid
½ - 1 time til at lave saften.
Tid til at plukke blomster.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Forfatter og foto: Malene Bendix.
Tegning: Eva Wulff.