Tænd bål og lær om brænde og brændværdi.

Kort om
Sådan gør du
Kartofler i bål
-
Tænd et bål og læg meget brænde på, så det kan brænde ned til gode gløder.
-
Vask kartoflerne og snit et kryds i dem.
-
Lav små pakker med en kartoffel, en smørklat og lidt hakket ramsløg i hver.
-
Brug så lidt stanniol som muligt. Et lag er nok. Det er vigtigt at du lukker pakken grundigt, ved at folde kanterne flere gange, så smeltet smør ikke kan løbe ud. Lav en lille næse på pakken eller et andet lille mærke, så du kan kende din pakke.
-
Læg kartoflerne i gløderne – ikke i flammer.
- Tag en kartoffel ud efter 20 minutter og smag om den er mør. Hvis den ikke er det, så pakker du den bare ind igen og lægger den tilbage i bålet. Når prøvekartoflen er mør, kan alle tage deres kartofler ud.
- Ymer eller creme fraiche
- Hakkede urter fra skoven - det kan være ramsløg, skovsyre, løgkarse
- Salt og peber
Hvem, hvad, hvor
Grej
- 1 – 2 store bagekartofler for hver person – eller 1 – 4 almindelige kartofler.
- Smør
- Salt
- Evt. ramsløg
- Ymer eller creme fraiche
- Urter som ramsløg, skovsyre eller løgkarse
- Brænde og optændingsgrej
- Et godt glødebål
- Stanniol
- Affaldssæk
- Vand, hvis kartoflerne skal vaskes. De kan også vaskes i en sø eller i havet.
- Dolk eller kniv
- Ske eller bestik til at spise med
Tid
Kartoflerne skal have cirka 20 minutter på glødebål.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og foto: Malene Bendix.
Materialet er støttet med tilskud fra tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.