Du kan lave saft af de gule mælkebøtter.

Kort om mælkebøtter og kaffe
De fleste voksne hader mælkebøtter. Det er der flere grunde til. Mælkebøtter kan vokse over alt. De spreder deres svævende fnok-frø i alle retninger. Og når de først er spiret, er deres lange, stærke pælerødder ikke er til at få op ad jorden.
Her er en ide, som måske kan få de voksne til at holde mere af mælkebøtter. Rødderne kan nemlig bruges til at lave kaffe af. Se her hvordan du gør.
Sådan gør du
Find en have med mange mælkebøtter. Tilbyd din hjælp - du vil gerne luge mælkebøtter. Træk eller grav mælkebøtterødder op ad jorden og gem dem i en spand.
Når du kommer ind gør du følgende:
- Vask rødderne fri for jord og tør dem ved at brede dem ud på en avis et lunt og tørt sted.
- Skær de tørre rødder i små stykker og rist dem i ovnen ved 150 grader, til de er mørkebrune.
- Stød de tørre rødder til pulver i en morter.
- Gem din mælkebøttekaffe i en dåse.
Mælkebøttekaffe laver du sådan:
- Hæld mælkebøttekaffe i et kaffefilter – cirka 1 teske pr kop og en til kanden.
- Kog vand og hæld det over.
- Inviter de voksne på mælkebøttekaffe.
Hvem, hvad, hvor
Fag:Hjemkundskab, Natur/Teknik
Sted:Åbent land
Årstid:Forår
Grej
- Mælkebøtterødder
- Vand
- Spand
- Morter eller noget andet, du kan støde og knuse de tørrede rødder med
- Kaffekande, kaffefilter og kopper
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan ...
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og foto: Malene Bendix.
Materialet er støttet med tilskud fra tips- og lottomidler til friluftslivet og Aage V. Jensens Naturfond.