Sådan laver du fyldte æbler over bål.

Lidt om æbler og efterår
Kog æblestykkerne med vand og sukker efter denne opskrift:
Sådan gør du
Kog æbler og vand under låg til æblerne er helt kogt ud. Det tager cirka 10 minutter. Rør i æblegrøden til den er jævn. Bland sukker, citronsaft og vanilje i.
Hvis du skal gemme æblegrøden i et glas, så hæld 2 tsk. Atamon i mosen. Hvis I spiser den med det samme, eller fryser den, så er der ikke grund til at bruge konserverings-midler.

Æblekage – eller Bondepige med slør
- Mos af 1 kilo æbler
- 2 dl rasp (eller knuste tvebakker)
- ½ dl sukker
- 50 g smør
- 1 – 2 dl piskefløde
- ribsgelé
Sæt en pande over bålet og smelt smørret. Bland rasp og sukker sammen i en skål og hæld det ned i det smeltede smør. Rist rasp og sukker i smørret til det er gyldent. Tag det af ilden, og rør i det mens det køler af.
Pisk fløden til flødeskum. Hvis du er udendørs kan du ryste fløden til flødeskum i et rent syltetøjsglas med en ren nød eller perle i. Hæld fløde i glasset, så det er halvt fuldt. Læg nødden derned. Ryst til det er skum.
Hvem, hvad, hvor
Grej
Æblemos:
- 2 kilo æbler
- 5 dl vand
- 2 – 4 dl sukker
- Saft af 1 citron
- Evt. lidt vanilie
Tid
En halv time.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Tekst og foto: Malene Bendix.