Her kan du læse om den brændenælde som hedder Stor nælde (Urtica dioica)

Lidt om brændenælder
Sådan gør du
Start med at sætte vand over i en gryde på bålet. Hvis det er et rigtig flammebål, så sæt gryden tæt på bålet. Er det et glødebål skal gryden stå i gløderne.
- Skræl kartoflerne, del dem evt. i 4 stykker og put dem i gryden.
- Hak løget fint og put løg og bouillon i gryden.
- Find et godt sted med brændenælder. Pluk de nye skud og blade.
- Skyl brændenælderne godt og pil bladene af stænglerne.
- Hak brændenælderne fint.
-
Når kartoflerne er møre (efter ca. 1 time) hælder du brændenældeblandingen i suppen og lader det koge 10 minutter.
-
Suppen må gerne stå og simre ved bålet indtil I er klar til at spise den.
Server suppen med brød bagt i gryde og urtesmør.
Hvem, hvad, hvor
Grej
- 1 pose fyldt med brændenælder (unge skud eller topskud og blade – ikke stænglerne)
- ½ kg finthakket løg
- 4 l vand
- 1 pakke bouillon terninger
- 1,5 kg kartofler
- peber
Redskaber:
-
Handsker eller plastikposer (fryseposer) til at tage på hænderne
-
Kurv eller pose til brændenældern
Tid
Tænd bålet 2 timer før I skal spise.
Undervisningsmål
Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.
Kolofon
Forfatter: Eva Skytte.
Redaktør og foto: Malene Bendix.